CPB zet aanval in op betaalbare huur

Woonbond, 18 november 2016

Onder het mom huurders in de vrije sector te helpen, zet het Centraal Planbureau (CPB) deze week opnieuw de aanval in op betaalbare huurwoningen. In een zogenoemde ‘Policy Brief’ zette het Planbureau zijn visie op de vrije huurmarkt uiteen.

Zo stelt het planbureau dat huurders met een laag inkomen in de vrije sector ook huurtoeslag moeten kunnen krijgen. Maar huurders met een laag inkomen moeten volgens de Woonbond terecht kunnen in een betaalbare huurwoning, niet in woningen rond de €900,- of €1.000,- per maand. Ook met huurtoeslag is dit voor lagere inkomens onbetaalbaar. Alle door het CPB geopperde plannen zorgen voor meer dure huurwoningen, in plaats van meer betaalbare huur. Terwijl daar juist behoefte aan is.

Ruim baan voor hogere huurprijzen

De betaalbaarheid van huren staat onder druk, en als het CPB zijn zin krijgt, wordt dat nog erger. Het CPB stelt voor om de huurprijsbescherming (het puntenstelsel waarmee voor sociale huurwoningen een maximaal toegestane huurprijs wordt berekend) af te schaffen voor commerciële verhuurders. Dat zou betekenen dat commerciële verhuurders hogere huurprijzen kunnen vragen voor minder kwaliteit.  Een ander voorstel is het verlagen van de liberalisatiegrens. Vanaf de liberalisatiegrens (nu €710,68) geldt het puntensysteem niet meer, waardoor verhuurders hogere huurprijzen kunnen vragen.

Verhuurderheffing

De sociale huursector wordt door het CPB onterecht afgeschilderd als subsidieslurper. Sociale verhuurders worden niet gesubsidieerd, maar betalen juist miljarden aan verhuurderheffing aan het Rijk, om een gat in de begroting te dichten. De heffing zorgt voor minder nieuwbouw en hogere huren. Sociale huurders betalen via de huur zo een extra belasting om de staatskas te spekken. De Woonbond wil dat de verhuurderheffing wordt afgeschaft zodat er meer betaalbare huurwoningen kunnen worden gebouwd.

Kies voor betaalbare huren

De Woonbond is voor een brede sociale huursector, waar zowel lage als bescheiden middeninkomens in terecht kunnen. De torenhoge prijzen in de vrije sector moeten worden beperkt door ook hier huurprijsregulering te laten gelden. Het CPB-stuk kan wat Woonbonddirecteur Ronald  Paping betreft bij het oud papier, al was het maar omdat het CPB elke keer weer met een  sterk afwijkende hoogte van de “markthuur” komt. ‘Het CPB heeft een volstrekt vertekend beeld van de huurmarkt, met zijn verstoringen die leiden tot prijsopdrijving en de ongelijke positie van huurders ten opzichte van verhuurders. Ook houden ze geen rekening met maatschappelijke effecten van goed wonen en negatieve effecten van verloedering van wijken bij particuliere verhuur.’ Paping: ‘Het wordt hoog tijd dat er een onderzoek gedaan wordt naar het wetenschappelijk gehalte van de CPB-modellen over de woningmarkt.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s