Energie besparen

Ook een huurder kan maatregelen nemen om energie te besparen. Daarmee breng je de (maandelijkse) woonlasten omlaag. Woonlasten worden veroorzaakt door de huur, de gemeentelijke heffingen en de rekeningen van elektriciteit, gas en water.

Het energieverbruik wordt mede bepaald door:

 • het energielabel van je woning;
 • het energielabel van de CV-ketel en uw eigen apparaten;
 • de energiebesparende maatregelen die je zelf kan treffen;
 • door juist te ventileren;
 • het eigen gedrag;
 • wat je zelf kan doen.

Deze pagina gaat op in veel aspecten die u hopelijk nuttige informatie verschaft. Energieverbruik gaat immers altijd via je eigen portemonnee!! Als je vindt dat er zaken onjuist zijn of ontbreken vernemen we dat graag via een e-mail. We hebben een aparte pagina gemaakt met hyperlinks naar nuttige websites over energie besparen en uw woonklimaat. Klik daarvoor op de onderstaande knop.

Energiecoach

Om onze medehuurders te helpen heeft Leo Smit (HBZ) de cursus energiecoach gevolgd. Nu is hij actief bij de energiecoaches in Vijfheerenlanden en heeft hij een website gemaakt die boordevol informatie staat. Via deze website kan je jezelf aanmelden voor een gratis vrijblijvend bezoek van één van de energiecoaches. Daarna kan een klusbedrijf bij je langs komen om isolerende werkzaamheden uit te voeren, zoals het isoleren van leidingen en het onzichtbaar aanbrengen van radiatorfolie. Alles is gratis! Dit is mogelijk door subsidies vanuit het Rijk om energie-armoede te bestrijden. Er is geen enkel risico voor een eventuele uitkering of huurtoeslag.

Het primaire doel van HBZ is om met name de huurders in oudere woningen met energielabel B of hoger met raad en daad bij te staan. Vaak kan met simpele middelen veel worden gespaard en dat is juist voor huurders met een kleine beurs erg belangrijk. Natuurlijk zijn ook de klimaatdoelstellingen van belang. De energiecoach, die als vrijwilliger werkt, kan je misschien daarbij helpen.

Het energielabel van je woning

Hier kan je als huurder bij Fien Wonen zelf niet zoveel aan doen. Het verduurzamen van de woning is een taak van de woningcorporatie die op haar beurt moet voldoen aan wettelijke regelgeving en de klimaatdoelstellingen. Je kunt het label hier checken.

Veel huurders van Fien Wonen hebben toegang tot het huurdersportal bij www.fienwonen.nl. In het submenu [Woning] kan bij “Woningdetails” een energie-index zijn vermeld.
Deze tabel geeft een omrekening van energielabel naar energie-index weer.

HBZ vertegenwoordigt de huurders in het periodieke overleg met Fien Wonen. Daar krijgen wij ook adviesaanvragen over verduurzaming.

Een voorbeeld van zo’n advies waar wij als HBZ heel veel tijd en energie in hebben gestoken is de plaatsing van zonnepanelen op een groot aantal daarvoor geschikte woningen. Sinds enige tijd is Fien Wonen bezig om gratis zonnepanelen te plaatsen. En dat is echt uniek in Nederland want vrijwel iedere corporatie vraagt daar een vergoeding voor in de vorm van een kleine huurverhoging. Bij Fien Wonen gaat dat eventueel voor een volgende huurder gelden. Aan HBZ is nu de schone taak weggelegd om te beoordelen dat die aanvankelijk kleine huurverhoging door de jaren heen geen grotere huurverhoging wordt.

Fien Wonen is bezig met programma’s voor na-isolatie van woningen. In de toekomst kan dit echter wel tot een huurverhoging gaan leiden die door inflatie jaarlijks groter kan worden. Een energiecoach kan helpen meedenken:

 • welke verduurzaming stelt Fien Wonen voor?
 • wat is in redelijkheid de daling in woonlasten door verminderd energieverbruik?
 • is het dan voor jou interessant om met zo’n verduurzamingsproject mee te doen?

Fien Wonen publiceerde een artikel in Fien Magazine.

Het energielabel van de CV-ketel en je eigen apparaten

CV-ketel

Het energielabel van de CV-ketel is bepaald door Fien Wonen. Zij zijn immers de eigenaar, indien van toepassing. Vaak is dat label via een sticker op de ketel aangebracht. Je kunt er ook naar informeren als de monteur periodiek onderhoud uitvoert.

Waar je wel invloed op kan hebben is de watertemperatuur. Als deze onnodig hoog staat verbruikt u onnodig veel (duur) gas. Je stookgedrag is van grote invloed: je bedient immers zelf de thermostaat. Zet de thermostaat alvast een uurtje voordat je naar bed gaat lager. Bijvoorbeeld 15°. Dat scheelt jaarlijks zo’n €80,00 tot €100,00 aan kosten!

Je eigen apparaten

Hier heb je grote invloed op. Het zijn immers je eigen apparaten. Met name apparaten die koelen en verwarmen verbruiken veel energie. Let bij aanschaf op het energielabel. Een goedkoop apparaat met een slecht label kan later toch een duur apparaat worden! Je vindt hier informatie over het energielabel van apparaten.

Dit is een voorbeeld van het energielabel van een vaatwasser. Het label laat zien hoe zuinig de vaatwasser omgaat met energie. Behalve op de labelklasse (de letter) kan je ook letten op het energieverbruik per 100 afwasbeurten. Daarmee kan je verschillende modellen goed vergelijken. Verder vind je op het label informatie over het aantal couverts, het watergebruik en hoeveel geluid de afwasmachine maakt.

Het energielabel voor verlichting ziet er weer anders uit. Het label laat zien hoe zuinig een ledlamp, tl-buis of spaarlamp omgaat met energie. Behalve op de labelklasse (de letter) kan je ook letten op het energieverbruik per 1000 branduren. Daarmee kan je verschillende lampen goed vergelijken, en zie je bijvoorbeeld dat een lamp van 6 Watt meer energie verbruikt dan een lamp van 4 Watt.

kiloWatt/uur (kWh)

Iedereen heeft in de meterkast een kWh-meter die het elektriciteitsverbruik registreert. Vroeger was het een zwarte meter met een draaischijf. Tegenwoordig zal dit meestal een digitale (‘slimme’) meter zijn.

Het elektrisch vermogen wordt uitgedrukt in Watt (W).
1000 Watt is 1 kiloWatt (kW).
Aantal kWh = aantal kW x aantal uren.

Als je bijvoorbeeld een elektrische kachel van 1000 Watt (1 kW) gedurende 1 uur inschakelt dan heb je 1 kWh verbruikt. En dat registreert de kWh-meter. Het energiebedrijf rekent bijvoorbeeld €0,25 per kWh. Een uurtje warm zitten kost in dit voorbeeld een euro-kwartje.

Gloeilamp versus ledlamp

 • Een ouderwetse gloeilamp van 40 Watt kan (1000 / 40) = 25 uur branden voordat er 1 kWh à €0,25 is verbruikt.
 • Een moderne ledlamp van 4 Watt = kan (1000 / 4) = 250 uur branden voordat er 1 kWh à €0,25 is verbruik.

In deze tabel is een vergelijking weergegeven tussen de oude gloeilamp, de halogeenlamp, de spaarlamp en de ledlamp.
De ledlamp is de grote winnaar. Nu weet je een beetje welk vermogen ledlamp je nodig hebt ter vervanging van een gloeilamp.

Als je de lamp met een schakelaar bedient maakt het niets uit wat voor type lamp je schakelt. Voor ieder type lamp kan je een ander type dimmer nodig hebben.

Veel mensen zeggen dat ledlampen van dat koude en kille licht geven. Bij verlichting wordt met de kleurtemperatuur in Kelvin (K) aangegeven of de lamp bijvoorbeeld warm licht of helder licht afgeeft.

Met deze informatie kan je nu het juiste vermogen (Watt) en de juiste kleurtemperatuur (Kelvin) kiezen. Geen enkele technische reden meer om geen energie te besparen. 😀

Close-in boiler

Sommigen vinden het handig: een kleine boiler in je keuken waardoor je snel warm water hebt. Aan dat comfort hangt wel een prijskaartje: uit onafhankelijke berekeningen is gebleken dat een boiler van 10 liter jaarlijks voor ongeveer €115,00 aan elektriciteit verbruikt. Hij wordt immers de gehele dag op temperatuur gehouden. Ongerekend kost het warme water, inclusief watergebruik, van de combiketel op zolder zo’n €34,00. Dat scheelt jaarlijks toch weer €80,00!

Infraroodpanelen voor verwarming

Waarom zou je hethele huis verwarmen als dat niet nodig is? Het is te verwegen om één of meer infrarood verwarmingspanelen aan te schaffen. Elektriciteit is veel goedkoper dan gas.
Zie deze pagina van Milieu Centraal voor veel praktische informatie.

Het eigen gedrag

Dit is een belangrijk deel van energie besparen. Ook ledlampen gebruiken energie als ze steeds blijven ingeschakeld. De stand van de verwarmingsthermostaat bepaalt het gasverbruik. Goede ventilatie en luchtvochtigheid bepaalt mede een goede verwarming. Onderstaand gaan we eens wat zaken bekijken waar je persoonlijk veel aan kan doen.

Watergebruik

In deze afbeelding van Vitens kan je aflezen waarvoor het meeste water wordt gebruikt. Dat zie je dat het douchen ongeveer de helft van ons watergebruik opslokt. Wat korter douchen loont echt, 4 à 5 minuten douchen volstaat vaak ruimschoots. Sommige toiletten hebben 2 spoelstanden. Gebruik de juiste!

Slim warm water gebruiken, zo doe je dat

Het verwarmen van je huis is de grootste kostenpost op je energierekening. Maar ook warm water is erg duur. Door minder warm water te gebruiken kan je flink besparen. De Woonbond heeft een informatieblad voor je gemaakt met tips om op een slimme manier warm water te gebruiken.

Vocht en ventilatie

De juiste ventilatie is zeer belangrijk gezond binnenklimaat. Veel mensen houden alles potdicht, anderen zetten alle ramen tegen elkaar open.

Een gemiddeld gezin produceert zo’n 7 liter vocht per dag! Met een vochtmeter (hygrometer) is het percentage vocht in de lucht (de relatieve vochtigheidsgraad) te meten: 45% tot 65% is goed. Vochtige lucht is moelijker te verwarmen, dus kost meer energie, en bevordert schimmelvorming. Te droge lucht is ook niet goed.

Zie onze speciale pagina over ventileren.

Zonnepanelen: wassen als de zon schijnt

Veel mensen zijn gewend om in de avonduren te wassen en te drogen en soms ook te strijken. Deze apparatuur verbruikt veel stroom. In de avonduren na 23.00 uur was de stroom goedkoper. Dit speelt nu nauwelijks meer.

Het is daarom handig om er al aan te wennen om overdag (ook als de zon niet schijnt) de apparatuur die veel stroom verbruikt aan te zetten: wasmachine, wasdroger, vaatwasser, etc. Dan worden deze machines gevoed vanuit de zonnepanelen. In de toekomst ga je overdag stroom terug leveren voor bijvoorbeeld €0,07 en die koop je dan in de avond weer terug voor €0,25. Dat is niet slim.

Apparaten slim gebruiken

Gebruik geen half gevulde wasmachine, wasdroger en vaatwasser. En gebruik bij voorkeur de eco-stand. De eco-stand van apparaten bespaart gemiddeld zo’n 30% energie, terwijl je apparaat net zo goed werkt als op de normale stand.

Tips van de Woonbond

De Woonbond heeft ook een handige Energiebespaarchecklist gemaakt.
Zie ook deze publicatie en een infograpic van De Woonbond over je energierekening.

Meer tips

 • Klik hier voor 50 energiebesparingstips van het Regionaal Energieloket.
 • Verbeter je huis: allerlei tips om je (huur)woning te verbeteren.
 • We hebben een aparte pagina gemaakt slimme hyperlinks voor meer besparingstips.

Wat kan je zelf doen?

Radiatorfolie

Bij vrijwel alle radiatoren gaat een groot gedeelte van de afgegeven warmte (straling, geleiding en stroming) verloren via de buitenmuren. Om er voor te zorgen dat de warmte die van de radiatoren afkomt niet zo snel verloren gaat, is het aan te raden om gebruik te maken van radiatorfolie. Dit is een dunne reflecterende folie die op de muur of tegen de radiator aan geplakt kan worden.

De werking van radiatorfolie is gebaseerd op het reflecteren van warmtestraling die van de radiator afkomstig is. Radiatorfolie is een kleine ingreep die je doorgaans binnen een korte periode al kunt terugverdienen, daarnaast is het ook makkelijk aan te brengen. Radiatorfolie geeft een besparing van circa 10 m3 gas per m2. Hierdoor zal de investering in radiatorfolie (€10,00 tot €20,00 voor een pakketje) binnen één winter terugverdiend zijn.

Bij het leidingwerk van de centrale verwarming gaat veel warmte verloren. De leidingen gaan in de meeste situaties over een groot gedeelte van de zolder voordat ze naar beneden gaan naar de overige vertrekken, waar de warmte wordt afgegeven.

Veel van de warmte gaat in het transport al verloren. Dit komt omdat de leidingen veelal niet geïsoleerd zijn. Door het leidingwerk te isoleren in onverwarmde ruimtes of ruimtes waar je weinig aanwezig bent of verwarmt, kan je het warmteverlies tijdens het transport minimaliseren.

Tochtwering

Tochtwering kan gebruikt worden om plaatsen waar lucht in of uit de woning lekt af te dichten. Er zijn tochtstrippen die je kan plakken of schroeven. Vergeet ook de brievenbus niet.

Energieverbruiksmanager

Als je inzicht wilt hebben waardoor de energie wordt verbruikt zijn er energieverbruiksmanagers. Door een energieverbruiksmanager op deze slimme meter aan te sluiten, gebruik je de meter pas écht slim! Zo’n slim scherm of app geeft je inzicht in je energieverbruik en met een paar goede tips kun je hierop gaan besparen!
Kijk ook eens op onze pagina “Energiedisplay“.

Tot slot:
Met deze pagina probeert HBZ uw woonlasten te laten dalen. Iedere euro die je aan energie uitgeeft kan je nergens anders aan uitgeven. En je spaart het klimaat!