NTA 8025 ‘Woning-APK’

Een meerderheid van de Nederlandse huurders en woningeigenaren vindt de installatietechniek in huis het meest essentieel om periodiek te worden gekeurd. Vooral huurders vinden dat zelfs de hele woning onder een soort APK zou moeten vallen…

Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker USP Marketing Consultancy dat eerder dit jaar is uitgevoerd onder 543 woonconsumenten.

NTA 8025

Voor de veiligheid van woninginstallaties werd ruim tien jaar geleden mede door brancheorganisatie Uneto-VNI de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8025 ontwikkeld en geïntroduceerd als ‘Woning-APK’. Uiteindelijk is deze nooit door de overheid verplicht gesteld, maar de brancheorganisatie blijft dit bepleiten.

Op grond van de praktijkervaringen hiermee, en gezien alle technologische en maatschappelijke ontwikkelingen van de afgelopen jaren, dient deze NTA 8025 nodig aan de eisen van deze tijd te worden aangepast. Hij zou zelfs moeten worden doorontwikkeld tot de norm NEN 8025. Daarvoor wil Uneto-VNI met NEN een werkgroep in het leven roepen.

De huidige woning-APK volgens de NTA 8025 richt zich alleen op alle installatietechniek in woningen en daarop aangesloten voorzieningen. USP heeft de Nederlandse huishoudens gevraagd welke onderdelen van een woning nog meer onder een APK zouden moeten vallen.

Installatietechniek belangrijkst

Huurders vinden de installatietechniek veruit het belangrijkst (61%). Woningeigenaren hechten daarnaast belang aan een keuring van het schilderwerk, de keuken, badkamer en het toilet. Huurders willen ook vaker een keuring dan woningeigenaren. Eigenaren vinden eenmaal per 4-5 jaar of elke 6-10 jaar voldoende. Huurders kiezen eerder voor een termijn van minder dan 5 jaar.

Bron: NEN – Delft

.

Veiligheidsinzet door HBZ

woning-ok_001De NTA 8025 is dan wel niet officieel verplicht gesteld door de overheid maar in de praktijk werken vele corporaties wel degelijk met deze richtlijn. Een corporatie is immers eigenaar van de woningen en andere percelen als eigenaar heb je verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden. Voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen!

HBZ heeft regelmatig overleg met de directie van onze corporatie Omnivera GWZ. Tijdens het laatste overleg is besloten om het onderwerp “Veiligheid in/rond woningen” als permanent agendapunt op te nemen voor dit regelmatige overleg. Wij denken dat dit noodzakelijk/wenselijk is.

Als één van de eerste onderwerpen zullen wat HBZ betreft de technische status en het periodieke onderhoud van CV-ketels en andere gastoestellen ‘(die eigendom zijn van de corporatie) op de agenda komen. Maar is is veel meer.

  • Hoeveel huurders zullen een gasslang achter hun kooktoestel is die ouder is dan 10 jaar (of 20 of 30 jaar)?
  • Hoeveel huurders zullen de ventilatieroosters hebben dichtgemaakt?
  • Is er ondeskundig geklust aan de elektrische installatie?
  • Staat uw wasdroger ook op een slaapkamer met de stekker in een ongeaard stopcontact?
  • Is uw vaatwasser aangesloten op een aparte groep?
  • Zijn de daken van de woningen nog wel in goede staat en zijn uw dakgoten schoon?
  • Zijn de brandgangen vrij van obstakels zoals vuilcontainers?
  • Hoe is het met de veiligheid in uw buurt?

Help ons door onderwerpen aan te dragen zodat wij een bijdrage kunnen leveren aan onze veiligheid en deze bespreekbaar kunnen maken in ons overleg met de corporatie. Dat kan simpel via een e-mail of onderstaand formulier.
Uw inzendingen blijven vertrouwelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s