Onderhoud CV-ketels

De technische installaties in een huurwoning zijn eigendom van de eigenaar. Bij ons is dat woningcorporatie Fien Wonen. Technische installaties zijn:

  • elektrische installatie;
  • gasinstallatie;
  • waterinstallatie: koud- en warm water;
  • mechanische ventilatie;
  • aansluitingen voor kooktoestel: elektra- of gas-aansluiting;
  • zonnestroominstallatie: zonnepanelen, omvormer;
  • (centrale) verwarmingsinstallatie: per woning of per complex.

Als u in uw woning een eigen verwarmingsinstallatie heeft vormt de CV-ketel met bijbehoren het hart van de centrale verwarming. Deze CV-ketel heeft onderhoud nodig. Vaak bevindt de ketel zich op zolder. De ketel moet op een geschikte plaats zijn opgesteld en moet voldoende beluchting (in) en ontluchting (uit) kunnen hebben.

De oude CV-ketels hebben een open brandersysteem. De nieuwe hoogrendement (HR) ketels hebben een gesloten systeem waarbij de warmte die uit de brander van de ketel komt meerdere malen wordt gebruikt.

Afhankelijk van het type CV-ketel dient er jaarlijks of met een langere termijn onderhoud te worden gepleegd. Dit is vooral voor uw eigen veiligheid maar ook voor de veiligheid van uw naaste buren. De schade bij een gasontploffing kan erg groot zijn. Jaarlijks overlijden ongeveer 5 personen aan de gevolgen van een gastontploffing! Bij moderne CV-ketels wordt de onderhoudstermijn voorgeschreven door de fabrikant. Dit houdt in dat het onderhoud per jaar maar ook per twee jaar plaats kan vinden.

Het is van belang dat u de monteur toe laat in uw woning. Als u niet thuis bent en u treft een kaartje aan dat door uw brievenbus is gedaan: reageer snel. De monteur is niet van Fien Wonen zelf maar van een door Fien Wonen ingeschakeld bedrijf. Die monteur moet zich wel als zodanig kunnen legitimeren.

Een goede monteur is vakbekwaam, gecertificeerd en werkt via een checklijst en voert de juiste metingen uit. Na het onderhoud wordt een sticker op de CV-ketel aangebracht zodat u zelf ook kan zien wanneer het volgend onderhoud plaats vindt.
HBZ vindt het een ‘must’ dat die stickers echt worden geplakt. In ons werkgebied Vijfheerenlanden (Zederik) is dit een aandachtspunt.

Onderstaande video geeft een zeer goede impressie:

Als u iets aparts ruikt of bij een storing: neem onmiddellijk contact op met Fien Wonen, dit kan digitaal op ieder tijdstip, ook in bij feestdagen en weekenden. Voor sommige storingen mag u rechtstreeks met het betreffende bedrijf in uw gemeente bellen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s