Energiedisplay

Het is slim om bewust te worden van je energieverbruik en grip te krijgen op je energierekening. Dat kan onder andere met een energiedisplay. Uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) blijkt dat mensen met een energiedisplay zo’n 5% per jaar besparen op hun energierekening. Dit is al gauw een jaarlijkse besparing van €100 tot €200.

Het energiedisplay is een eenvoudig schermpje waarop je realtime dekosten van gas en stroom kunt aflezen. De energiedisplay staat op een zichtbareplek, het liefst in de woonkamer of keuken.

Praktijkonderzoek laat zien dat zo’n simpele energiedisplay aantoonbaar impact heeft op het energieverbruik van huishoudens.

Privé-gegevens goed beschermd

  • Werkt óf los van het internet, of voldoet aan hoogste dataveiligheids-standaarden
  • Privégegevens over gebruik worden niet verstuurd of gedeeld, behalve bij instemming

GEO Trio II

Voorbeeld van een energiedisplay die door de Woonbond wordt geadviseerd.

Tot nu toe voldeed alleen de GEO Trio II van het Engelse Green Energy Options (GEO). Deze Engelse leverancier levert in haar thuisland miljoenen energiedisplays, en is sinds een aantal jaar actief in Nederland.

De Trio II is een makkelijk, zelf te installeren, energiedisplay die in duidelijke kleuren het gas- en elektriciteitsverbruik weergeeft van dat moment. Zo kan je altijd zien hoeveel energie je huishouden gebruikt. 

De monitor toont 100% accurate actuele verbruiksgegevens, maar ook historische informatie (verbruik gespreid over de dag, week, maand en jaar). Met de Trio II kan je energie verbruik in kaart brengen en verlagen. 

Gebruik
De energiemonitor heeft een intuïtief touchscreen om op een eenvoudige manier door de schermen heen te lopen en toont begrijpelijke figuren om te laten zien wat er met je energieverbruik gebeurt. 

De Trio II vergelijkt je verbruik met je budget, zodat je gemakkelijk in de gaten kunt houden of je binnen je budget blijft. Als je zonnepanelen hebt, laat de Trio II direct zien wanneer en hoeveel elektriciteit je teruglevert aan het net. 

Privacy
De energiemonitor is een zelfstandig functionerend product, waarvoor geen verbinding met internet nodig is. Dit geeft 100% zekerheid dat je gedetailleerde energieverbruiksdata binnenshuis blijven. Indien gewenst kunnen updates van de software ontvangen worden via een (tijdelijk) te activeren wifi-module. 

Installatie
De Trio is alleen geschikt voor de slimme energiemeters. De sensor kan je evenvoudig in de P1-poort van de slimme meter klikken.

Is jouw meter geschikt?
De Geo Trio II werkt samen met alle slimme meters met een P1-poort die vanaf 2014 zijn geïnstalleerd van het type DSMR 4.0 en hoger. Tot nu toe is dat (D)SMR 4.0, 4.2, 4.3 en 5.0.  Het display haalt de voeding uit de slimme meter. Er is dus geen stopcontact in de meterkast nodig. 

Wifi verbinding
De Geo heeft een wifi connector ingebouwd. Indien nodig kan de wifi-module worden gebruikt om updates van de firmware op te halen.

Zonnepanelen

Als je zonnepanelen hebt, verrekent de Trio II in real-time jouw energieverbruik met de energieopbrengst van de panelen. Het is dus niet mogelijk om de precieze opbrengst van je zonnepanelen apart te bekijken.