Ventileren

Veel mensen beseffen niet hoe belangrijk ventileren is. Het is niet slim om alles potdicht af te sluiten. Omdat anders “de dure warmte het huis uitvliegt”. Natuurlijk is het niet de bedoeling om nu zomaar alle ramen en deuren open te zetten. Er is daarom een goede tussenweg tussen potdicht en alles open. Lees deze pagina tot het eind want daar zitten de handige weetjes en tips.

Ventilatiesystemen

Hoe je ventileert hangt af van de leeftijd van je woning en het systeem dat daarin is aangebracht:

Bij de oudere woningen (systeem A) was er geen ventilatiesysteem aangebracht. We spreken dan over natuurlijke ventilatie. Ventileren deed je via ramen en deuren. Dat zijn woningen gebouwd voor ongeveer 1980.

Daarna werd vaak systeem C toegepast. Dat zijn woningen waarin een ventolatiebox is aangebracht en waarbij je vaak met een driestandenschakelaar kan regelen hoe hard die ventilator de lucht in de keuken, het toilet en de badruimte afzuigt. Je kan de ventlator niet uitzetten, het is stand 1, 2 of 3. In stand 1 daait de ventilator langzaam maar nog wel zo snel om voldoende te ventileren.
Zet de ventilator niet uit! Dat mag misschien wel een beetje stroom besparen maar je woning wordt vochtig en onstaat snel schimmel. Dat levert een ongezond leefklimaat op. De moderne ventilatieboxen gebruiken heel weinig elektrische energie.

In apartementen en de wat luxere woningen komt vaak systeem D voor: balansventilatie. Zowel de aanvoer als de afvoer van de lucht wordt via een buizensysteem door de woning geregeld. De installatie kan met sensoren worden gestuurd zodat je altijd de meest optimale ventilatie krijgt. Als er veel mensen aanwezig zijn zal zo’n systeem daarop reageren.

Luchtvochtigheid

De vrije lucht in onze woning mag niet kurkdroog zijn, maar natuurlijk ook niet te nat. Er behoort een evenwicht te zijn in de luchtvochtigheid. Dat is niet alleen belangrijk voor ons comfortabel gevoel, maar ook voor het rendament van je verwarming. Een ruimte met de juiste luchtvochtigheid voelt fijn aan en is goed te verwarmen.

De combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid bepalen of wij het behaaglijk vinden. Zie onderstaande grafiek:

Als je de verwarming op 24° zet en er is een droge lucht met een luchtvochtigheid van 20% ervaren mensen het als onbehaaglijk. Dan verbruik je ten onrechte veel duur gas. Probeer een relatieve luchtvochtigheid van 40% tot 70% te bereiken. Als de luchtvochtigheid te laag blijft kan een luchtbevochtiger een optie zijn.

De relatieve vochtigheid kan je meten. Bij de bouwmarkten of bijvoorbeeld de Blokker zijn voor vanaf € 10,00 metertjes te koop die de temperatuur laten zijn en de relatieve vochtigheid.

Ventileren

Nu zijn we waar we wezen willen. Uit het voorgaande blijkt dat het van belang is dat je op zo’n manier ventileert dat je de juiste luchtvohtigheid bereik. En als je dat op een goede manier doet scheelt dat ook enorm in de stookkosten.

Hoe je ventileert hangt mede af van je ventilatiesysteem. Bij het ene systeem zet je een klepraamje iets open. Bij het andere systeem kan je dat ergens regelen.

Ga er maar eens mee experimenteren. Steek daar maar eens wat energie in, het verdient zich dubbel en dwars terug in een behaaglijk gevoel en het spaart je portemonee.