Nieuws

Extra bijdrage om huishoudelijke apparaten te kopen

Als u kinderen van onder de 18 heeft en 5 jaar of langer een laag inkomen, kunt u gebruik maken van de regeling duurzame gebruiksgoederen. Het moet gaan om de aanschaf, vervanging of reparatie van huishoudelijke apparaten.
Het maximale bedrag is € 400.
U kunt het bedrag 1 keer in de 5 jaar aanvragen.

Wanneer kunt u gebruik maken van deze regeling?

  • Uw inkomen was de afgelopen 5 jaar gemiddeld niet hoger dan 130% van de voor u geldende bijstandsnorm. Het betreft dan uw maandelijkse inkomen, zonder vakantiegeld;
  • Uw vermogen is niet hoger dan toegestaan voor een uitkering;

Met vermogen bedoelen we: de totale waarde van uw bezittingen in Nederland en buitenland. Denk aan spaargeld, auto, boot, caravan, waardepapieren en overige bezittingen. We rekenen niet tot het vermogen: gebruiksgoederen en de overwaarde van uw eigen woning (= de huidige waarde van uw huis minus de nog niet afgeloste hypotheek).

Via de onderstaande knop komt u op de website van Avres waar u de bijdrage kunt aanvragen.

Slimmer met je energie: huurders besparen met energiedisplay

Slimmer met je Energie maakt het woningcorporaties en gemeenten gemakkelijk om huurders te helpen met energie besparen. En zet daarbij in op bewustwording en gedragsverandering. Het hulpmiddel is een energiedisplay waarop je direct ziet hoeveel energie je gebruikt en wat het kost. Onderzoek bewijst dat je hierdoor gemiddeld 7% bezuinigt op gasverbruik en 2% op stroom. Een gemiddeld huishouden kan zo zo’n €100-200 per jaar besparen.

Lees verder Slimmer met je energie: huurders besparen met energiedisplay

Tijdelijk Noodfonds Energie

Het Noodfonds betaalt voor huishoudens een deel van de energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

Lees verder Tijdelijk Noodfonds Energie

Deze politieke partijen botsen met wensen van huurders

Persbericht van de Woonbond, 10-03-2023

Ruim 9 op de 10 huurders in Nederland vinden dat minimaal 30% van alle nieuwbouwwoningen uit sociale huur moet bestaan. Van alle deelnemende politieke partijen zijn er slechts 8 die zich uitspreken voor minimaal 30% sociale huur bij nieuwbouw. Dit blijkt uit een enquête van de Woonbond.

Lees verder Deze politieke partijen botsen met wensen van huurders

Woonbond: combineer energielabel met energieverbruik

Regelmatig hoort de Woonbond van huurders dat ze vermoeden dat het energielabel van hun huurhuis niet klopt. Bijvoorbeeld doordat hun energieverbruik hoger is dan ze verwachten bij het energielabel dat hun huis heeft. Het energielabel van een woning zegt zeker niet alles over het energieverbruik. De Woonbond pleit ervoor om bij de volgorde van verduurzamen van huurwoningen niet alleen te kijken naar het energielabel, maar ook naar het energieverbruik.

Lees verder Woonbond: combineer energielabel met energieverbruik

Voor de energiecoach moet je even tijd maken

In het blad Huurwijzer (december 2022) van de Woonbond staat een mooi artikel dat goed aansluit met de activiteiten die in Vijfheerenlanden plaats (gaan) vinden. HBZ deelt dit artikel graag met onze huurders, we zijn immers betrokken bij de bestrijding van huurarmoede en doen veel aan informatie over energiebesparing.

Energiecoach

Hier moet je even tijd voor maken‘, zegt huurster Gwendolien Ras over haar bezoek aan het energie-spreekuur van Huurdersplatform Woonopmaat in Heemskerk.

Lees verder Voor de energiecoach moet je even tijd maken

In memoriam: Susan Schep

Ons bestuurslid Susan Schep is 19-11-2022 op 82-jarige leeftijd overleden.

Susan was een geboren Meerkerker en kwam uit een ondernemersgezin. Nadat ze een aantal jaren in Brazilië had gewoond keerde ze weer terug naar Meerkerk. Ze was sociaal betrokken en scherp van geest.

Susan werd 04-12-2015 opnieuw bestuurslid van HBZ. Ze gaf direct aan wat ze wel en niet aankon, zo was Susan. Door haar sociaal maatschappelijke betrokkenheid en praktische instelling was ze voor HBZ een waardevolle bestuurder. Ze gaf duidelijk haar mening maar stond ook open voor anderen en had daarbij een ruime blik.

De wereld veranderde na Corona. Ook voor Susan. De vergaderingen verliepen digitaal en ook daarin probeerde ze goed bij te blijven. We hielpen haar zo goed we konden zodat ze voluit mee kon blijven doen. Ze bewees dat leeftijd hoeft geen grenzen hoeft te hebben.

Ons bestuur HBZ was zuinig op Susan. Speciale complimenten gaan naar collega Ina Roos. Ze werd een steun en toeverlaat voor Susan en hielp haar vele jaren tot de laatste dag.

Wij gaan haar missen!