Hyperlinks voor energiebesparing

Klik op de rode tekst om naar de gewenste informatie te gaan.

Bespaartest
Ontdek of het mogelijk is om je energierekening flink te verlagen.

Verbeter je huis
Allerlei tips van de overheid om je (huur)woning te verbeteren.

Energielabel voor woningen
Op deze website kunt u het energielabel voor je eigen (huur)woning vinden. Deze website wordt regelmatig bijgewerkt en het dan daardoor zijn dat het label niet meer geheel klopt als uw woning onlangs is verduurzaamd.

Energieverbruiksmanagers
Misschien heb je er al een in huis: een slimme energiemeter. Iedereen in Nederland krijgt zo’n nieuwe meter in zijn meterkast. Door een energieverbruiksmanager op deze slimme meter aan te sluiten, gebruik je de meter pas écht slim! Zo’n slim scherm of app geeft je inzicht in je energieverbruik en met een paar goede tips kun je hierop gaan besparen!

Waterspaarders
Minder warm water gebruiken, bespaart veel energie en dat is goed voor het milieu. Door het verspillen van energie warmt de aarde op waardoor dieren en hun leefomgeving worden bedreigd. Voor douchen is veel warm water nodig. Nederlanders douchen gemiddeld vijf keer per week, negen minuten lang. De WaterSpaarders zeggen: 5 minuten is genoeg! Wil je hier aan mee doen? Word dan WaterSpaarder en douche niet langer dan vijf minuten. Zo help je mee aan een beter milieu.

Energielabel voor apparaten
Op veel apparaten, zoals afzuigkappen, airco’s, koelkasten/vriezers, ovens, vaatwassers, wasmachines, was drogers, zit een energielabel. Dat laat in een oogopslag zien hoe zuinig het apparaat is met energie. Check voor elk apparaat welke informatie het energielabel geeft.

Energieverbruiksmanagers
Misschien heb je er al een in huis: een slimme energiemeter. Iedereen in Nederland krijgt zo’n nieuwe meter in zijn meterkast. Door een energieverbruiksmanager op deze slimme meter aan te sluiten, gebruik je de meter pas écht slim! Zo’n slim scherm of app geeft je inzicht in je energieverbruik en met een paar goede tips kun je hierop gaan besparen! 

Close-in boilers
Deze kleine, door elektriciteit verwarmde boilers, kunnen zelfstandig worden geplaatst op die plaatsen waar steeds maar ’n klein beetje warm water nodig is. Wat kost het om 10 liter water elektrisch op te warmen van zeg 20°C  naar 60°C water?

Ventileren
Goed ventileren is erg belangrijk. Niet alleen omdat frisse en schone lucht in huis prettig is, maar vooral omdat het gezond is. Op deze pagina leest u veel informatie en tips.

Radiatorfolie
Bij vrijwel alle radiatoren gaat een groot gedeelte van de afgegeven warmte (straling, geleiding en stroming) verloren via de buitenmuren. Om er voor te zorgen dat de warmte die van de radiatoren afkomt niet zo snel verloren gaat, is het aan te raden om gebruik te maken van radiatorfolie.

Leidingisolatie
Bij het leidingwerk van de centrale verwarming gaat veel warmte verloren. De leidingen gaan in de meeste situaties over een groot gedeelte van de zolder voordat ze naar beneden gaan naar de overige vertrekken, waar de warmte wordt afgegeven. Veel van de warmte gaat in de transport al verloren. Dit komt omdat de leidingen veelal niet geïsoleerd zijn. Door het leidingwerk te isoleren in onverwarmde ruimtes of ruimtes waar je weinig aanwezig bent of verwarmt, kan je het warmteverlies tijdens het transport minimaliseren.

Tochtwering
Tochtwering kan gebruikt worden om plaatsen waar lucht in of uit de woning lekt af te dichten. Er zijn tochtstrips die je kan plakken of schroeven. Vergeet ook de brievenbus niet.

Regionaal energieloket Vijfheerenlanden
Ook gemeente Vijfheerenlanden spant zich in om de klimaatdoelstellingen te halen. Ook voor huurders. Via Het Nieuwe Huren kan iedere inwoner een wooncoach/energiecoach aanvragen die gratis vrijblijvend advies kan geven. Er kunnen zelfs (betaalde) opnamen worden met een warmtebeeldcamera worden gemaakt waarmee is te zien waar de ‘warmtelekken’ zitten.