Hyperlinks voor energiebesparing

Klik op de rode tekst om naar de gewenste informatie te gaan.

Energiecoaches Vijfheerenlanden
Om onze medehuurders te helpen heeft Leo Smit (HBZ) de cursus energiecoach gevolgd. Nu is hij actief bij de energiecoaches in Vijfheerenlanden en heeft hij een website gemaakt die boordevol informatie staat. Via deze website kan je jezelf aanmelden voor een gratis vrijblijvend bezoek van één van de energiecoaches. Daarna kan een klusbedrijf bij je langs komen om isolerende werkzaamheden uit te voeren, zoals het isoleren van leidingen en het onzichtbaar aanbrengen van radiatorfolie. Alles is gratis! Dit is mogelijk door subsidies vanuit het Rijk om energie-armoede te bestrijden. Er is geen enkel risico voor een eventuele uitkering of huurtoeslag.

Woonbond: tips, vragen en antwoorden

Energie besparen met Steffie
Steffie legt moeilijke onderwerpen op een eenvoudige manier uit voor mensen met een (verstandelijke) beperking. De Woonbond heeft samen met het bureau van Steffie.nl informatie over energie besparen gemaakt voor deze groep mensen.
Deze informatie is vaak ook geschikt voor bijvoorbeeld laaggeletterden, mensen die (nog) niet goed Nederlands kunnen lezen, ouderen, zieken, mensen die veel stress ervaren. De informatie is ook beschikbaar in het Engels, Turks, Arabisch, Pools en Bulgaars.

CO2
Wat is CO2? Is het schadelijk en hoe kan je het meten? Lees onze informatie over CO2 en gezond ventileren.

Energieprijzen
Gemiddelde energietarieven voor consumenten.

Energiedisplay
De Woonbond heeft samen de Aedes en de huurdersorganisaties een project opgezet voor het plaatsen van energiedisplay’s bij de huurders. Wij geven enige uitleg over zo’n handig schermpje.

Wattkost
Een ondersteunende website met informatie en advies over het besparen op energie. Met een stappenplan en meerdere suggesties om een start te maken. Ook is er informatie te vinden over andere duurzame mogelijkheden zoals de warmtepomp en zonnepanelen en informatie over subsidies.

Gemiddeld energieverbruik
Geschrokken van je energierekening? En ben je benieuwd of jouw energieverbruik hoog, gemiddeld of laag is? Check de adviesmodule Vergelijk mijn energieverbruik. En lees hoe je jouw gas- en stroomverbruik omlaag kunt brengen.

Online huisscan
Met de gratis HuisScan van het Regionaal Energieloket ziet u in 2 minuten hoe u honderden euro’s per jaar kunt besparen op uw energierekening. Voorkom onnodig hoge maandlasten en start vandaag nog met besparen.

Bespaartest
Ontdek of het mogelijk is om je energierekening flink te verlagen.

Verbeter je huis
Allerlei tips van de overheid om je (huur)woning te verbeteren.

Omlaag die meter
Met ‘Omlaag die meter’ wil Mijn Groene Huis huishoudens helpen met energiebesparing via kleine maatregelen en nieuwe gewoontes. Mijn Groene Huis helpt inwoners bij het zorgeloos duurzaam verbeteren van hun huis.

Jouw huis slimmer
Jouw Huis Slimmer is een initiatief van 15 Utrechtse gemeenten die samen hard werken aan energiezuinig wonen. Ontdek met Jouw Huis Slimmer wat er allemaal kan en hoe andere bewoners slim omgaan met energie.

Minder gas
MinderGas.nl berekent hoeveel energie je hebt verbruikt over een bepaalde periode en hoeveel je bespaart ten opzichte van diezelfde periode in een eerder jaar.

WoonWijzerWinkel
Dit is een voorbeeld van een winkel en webshop waar je energiebesparende producten kan aanschaffen. HBZ heeft hier zelf geen enkel belang bij.

Infrarood verwarming
Waarom zou je het hele huis verwarmen als dat niet nodig is. Het is te overwegen om één of meer infrarood verwarmingspanelen aan te schaffen. Elektriciteit is veel goedkoper dan gas. Zie deze pagina voor veel praktische informatie.

Energielabel voor woningen
Op deze website kunt u het energielabel voor je eigen (huur)woning vinden. Deze website wordt regelmatig bijgewerkt en het dan daardoor zijn dat het label niet meer geheel klopt als uw woning onlangs is verduurzaamd.

Zonatlas
Zonatlas is hét zonne-energie platform van Nederland. Zij zetten ons actief in voor het verduurzamen van Nederland. Zonatlas heeft de zonne-energie opbrengst van meer dan 13 miljoen gebouwen in Nederland in kaart gebracht. In Europa bedraagt dat nu 60 miljoen. Vul uw adresgegevens in en bekijk wat de potentie van uw dak is!

Energieverbruiksmanagers
Misschien heb je er al een in huis: een slimme energiemeter. Iedereen in Nederland krijgt zo’n nieuwe meter in zijn meterkast. Door een energieverbruiksmanager op deze slimme meter aan te sluiten, gebruik je de meter pas écht slim! Zo’n slim scherm of app geeft je inzicht in je energieverbruik en met een paar goede tips kun je hierop gaan besparen!

Waterspaarders
Minder warm water gebruiken, bespaart veel energie en dat is goed voor het milieu. Door het verspillen van energie warmt de aarde op waardoor dieren en hun leefomgeving worden bedreigd. Voor douchen is veel warm water nodig. Nederlanders douchen gemiddeld vijf keer per week, negen minuten lang. De WaterSpaarders zeggen: 5 minuten is genoeg! Wil je hier aan mee doen? Word dan WaterSpaarder en douche niet langer dan vijf minuten. Zo help je mee aan een beter milieu.

Energielabel voor apparaten
Op veel apparaten, zoals afzuigkappen, airco’s, koelkasten/vriezers, ovens, vaatwassers, wasmachines, was drogers, zit een energielabel. Dat laat in een oogopslag zien hoe zuinig het apparaat is met energie. Check voor elk apparaat welke informatie het energielabel geeft.

Close-in boilers
Deze kleine, door elektriciteit verwarmde boilers, kunnen zelfstandig worden geplaatst op die plaatsen waar steeds maar ’n klein beetje warm water nodig is. Wat kost het om 10 liter water elektrisch op te warmen van zeg 20°C  naar 60°C water?

Ventileren
Goed ventileren is erg belangrijk. Niet alleen omdat frisse en schone lucht in huis prettig is, maar vooral omdat het gezond is. Op deze pagina leest u veel informatie en tips.

Radiatorfolie
Bij vrijwel alle radiatoren gaat een groot gedeelte van de afgegeven warmte (straling, geleiding en stroming) verloren via de buitenmuren. Om er voor te zorgen dat de warmte die van de radiatoren afkomt niet zo snel verloren gaat, is het aan te raden om gebruik te maken van radiatorfolie.

Leidingisolatie
Bij het leidingwerk van de centrale verwarming gaat veel warmte verloren. De leidingen gaan in de meeste situaties over een groot gedeelte van de zolder voordat ze naar beneden gaan naar de overige vertrekken, waar de warmte wordt afgegeven. Veel van de warmte gaat in de transport al verloren. Dit komt omdat de leidingen veelal niet geïsoleerd zijn. Door het leidingwerk te isoleren in onverwarmde ruimtes of ruimtes waar je weinig aanwezig bent of verwarmt, kan je het warmteverlies tijdens het transport minimaliseren.

Tochtwering
Tochtwering kan gebruikt worden om plaatsen waar lucht in of uit de woning lekt af te dichten. Er zijn tochtstrips die je kan plakken of schroeven. Vergeet ook de brievenbus niet.

Regionaal energieloket Vijfheerenlanden
Ook gemeente Vijfheerenlanden spant zich in om de klimaatdoelstellingen te halen. Ook voor huurders.

Zonnepanelen
Heeft u zonnepanelen. Lees onze pagina met tips. Wassen als de zon schijnt!

R-waarden voor isolatie
Informatie over waarden die wenselijk zijn voor een goede isolatie van een woning.

Webinar
Het Regionaal Energieloket van gemeente Vijfheerenlanden organaniseerde december 2022 een webinar. Eigenlijk meer bedoeld voor eigenaren omdat bij huurders de isolatiewerkzaamheden meestal door de woningcorporatie wordt uitgevoerd. De uitleg is voor huurders ook handig zodat je weet waarom sommige isolatiewerkzaamheden eventueel niet kunnen worden uitgevoerd.