Hyperlinks voor energiebesparing

Klik op de rode tekst om naar de gewenste informatie te gaan.

CO2
Wat is CO2? Is het schadelijk en hoe kan je het meten? Lees onze informatie over CO2 en gezond ventileren.

Energieprijzen
Gemiddelde energietarieven voor consumenten.

Gemiddeld energieverbruik
Geschrokken van je energierekening? En ben je benieuwd of jouw energieverbruik hoog, gemiddeld of laag is? Check de adviesmodule Vergelijk mijn energieverbruik. En lees hoe je jouw gas- en stroomverbruik omlaag kunt brengen.

Online huisscan
Met de gratis HuisScan van het Regionaal Energieloket ziet u in 2 minuten hoe u honderden euro’s per jaar kunt besparen op uw energierekening. Voorkom onnodig hoge maandlasten en start vandaag nog met besparen.

Bespaartest
Ontdek of het mogelijk is om je energierekening flink te verlagen.

Verbeter je huis
Allerlei tips van de overheid om je (huur)woning te verbeteren.

Jouw huis slimmer
Jouw Huis Slimmer is een initiatief van 15 Utrechtse gemeenten die samen hard werken aan energiezuinig wonen. Ontdek met Jouw Huis Slimmer wat er allemaal kan en hoe andere bewoners slim omgaan met energie.

WoonWijzerWinkel
Dit is een voorbeeld van een winkel en webshop waar je energiebesparende producten kan aanschaffen. HBZ heeft hier zelf geen enkel belang bij.

Infrarood verwarming
Waarom zou je het hele huis verwarmen als dat niet nodig is. Het is te overwegen om één of meer infrarood verwarmingspanelen aan te schaffen. Elektriciteit is veel goedkoper dan gas. Zie deze pagina van Milieu Centraal voor veel praktische informatie.

Energielabel voor woningen
Op deze website kunt u het energielabel voor je eigen (huur)woning vinden. Deze website wordt regelmatig bijgewerkt en het dan daardoor zijn dat het label niet meer geheel klopt als uw woning onlangs is verduurzaamd.

Zonatlas
Zonatlas is hét zonne-energie platform van Nederland. Zij zetten ons actief in voor het verduurzamen van Nederland. Zonatlas heeft de zonne-energie opbrengst van meer dan 13 miljoen gebouwen in Nederland in kaart gebracht. In Europa bedraagt dat nu 60 miljoen. Vul uw adresgegevens in en bekijk wat de potentie van uw dak is!

Energieverbruiksmanagers
Misschien heb je er al een in huis: een slimme energiemeter. Iedereen in Nederland krijgt zo’n nieuwe meter in zijn meterkast. Door een energieverbruiksmanager op deze slimme meter aan te sluiten, gebruik je de meter pas écht slim! Zo’n slim scherm of app geeft je inzicht in je energieverbruik en met een paar goede tips kun je hierop gaan besparen!

Waterspaarders
Minder warm water gebruiken, bespaart veel energie en dat is goed voor het milieu. Door het verspillen van energie warmt de aarde op waardoor dieren en hun leefomgeving worden bedreigd. Voor douchen is veel warm water nodig. Nederlanders douchen gemiddeld vijf keer per week, negen minuten lang. De WaterSpaarders zeggen: 5 minuten is genoeg! Wil je hier aan mee doen? Word dan WaterSpaarder en douche niet langer dan vijf minuten. Zo help je mee aan een beter milieu.

Energielabel voor apparaten
Op veel apparaten, zoals afzuigkappen, airco’s, koelkasten/vriezers, ovens, vaatwassers, wasmachines, was drogers, zit een energielabel. Dat laat in een oogopslag zien hoe zuinig het apparaat is met energie. Check voor elk apparaat welke informatie het energielabel geeft.

Close-in boilers
Deze kleine, door elektriciteit verwarmde boilers, kunnen zelfstandig worden geplaatst op die plaatsen waar steeds maar ’n klein beetje warm water nodig is. Wat kost het om 10 liter water elektrisch op te warmen van zeg 20°C  naar 60°C water?

Ventileren
Goed ventileren is erg belangrijk. Niet alleen omdat frisse en schone lucht in huis prettig is, maar vooral omdat het gezond is. Op deze pagina leest u veel informatie en tips.

Radiatorfolie
Bij vrijwel alle radiatoren gaat een groot gedeelte van de afgegeven warmte (straling, geleiding en stroming) verloren via de buitenmuren. Om er voor te zorgen dat de warmte die van de radiatoren afkomt niet zo snel verloren gaat, is het aan te raden om gebruik te maken van radiatorfolie.

Leidingisolatie
Bij het leidingwerk van de centrale verwarming gaat veel warmte verloren. De leidingen gaan in de meeste situaties over een groot gedeelte van de zolder voordat ze naar beneden gaan naar de overige vertrekken, waar de warmte wordt afgegeven. Veel van de warmte gaat in de transport al verloren. Dit komt omdat de leidingen veelal niet geïsoleerd zijn. Door het leidingwerk te isoleren in onverwarmde ruimtes of ruimtes waar je weinig aanwezig bent of verwarmt, kan je het warmteverlies tijdens het transport minimaliseren.

Tochtwering
Tochtwering kan gebruikt worden om plaatsen waar lucht in of uit de woning lekt af te dichten. Er zijn tochtstrips die je kan plakken of schroeven. Vergeet ook de brievenbus niet.

Regionaal energieloket Vijfheerenlanden
Ook gemeente Vijfheerenlanden spant zich in om de klimaatdoelstellingen te halen. Ook voor huurders.

Zonnepanelen
Heeft u zonnepanelen. Lees onze pagina met tips. Wassen als de zon schijnt!

R-waarden voor isolatie
Informatie over waarden die wenselijk zijn voor een goede isolatie van een woning.