Voor de energiecoach moet je even tijd maken

In het blad Huurwijzer (december 2022) van de Woonbond staat een mooi artikel dat goed aansluit met de activiteiten die in Vijfheerenlanden plaats (gaan) vinden. HBZ deelt dit artikel graag met onze huurders, we zijn immers betrokken bij de bestrijding van huurarmoede en doen veel aan informatie over energiebesparing.

Energiecoach

Hier moet je even tijd voor maken‘, zegt huurster Gwendolien Ras over haar bezoek aan het energie-spreekuur van Huurdersplatform Woonopmaat in Heemskerk.

Ik was al aardig bezi g met energiebesparen, maar ik heb toch nieuwe dingen gehoord.’ Ze huurt een slecht geïsoleerde woning en zag haar woonlasten het afgelopen jaar verdubbelen door de gestegen energiekosten. Noodgedwongen houdt zij haar thermostaat op 16 graden. ‘Wanneer onze straat aan de beurt is voor verduurzaming, is nog niet bekend. Tot die tijd moeten we het van de kleine energiebesparende maatregelen hebben.’

Sinds de stijging van de energieprijzen weten bewoners het gratis energiespreekuur steeds beter te vinden. Samen met het huurdersplatform verzorgt Energiecoöperatie Heemskerk (Eco Heemskerk) twee spreekuren per week, waar bewoners terecht kunnen voor energiebespaaradvies en een gratis bespaartas. In de tas zitten producten die bewoners helpen om energie te besparen in huis, zoals ledlampen, een waterbesparende douchekop en tochtstrips. De tassen ter waarde van zo’n € 70,- vinden steeds gretiger aftrek, maar gaan niet mee naar huis zonder tekst en uitleg van een echte energiecoach.

‘De rijkssubsidie vanwaaruit we deze tassen bekostigen vereist dat we bewoners energiebespaaradvies op maat geven’, vertelt Aria van de Zanden, voorzitter van Eco Heemskerk. ‘En dat is ook goed, want elke bewoner en elk huis heeft iets anders nodig.’ De bespaartassen zijn goed gepromoot in Heemskerk en ook los daarvan neemt de vraag toe. ‘Maar nu zijn onze budgetten bijna op. Het is zonde als juist nu het op stoom komt, we geen bespaartassen meer weg kunnen geven’, verzucht Aria. Gelukkig hebben gemeenten eerder dit jaar forse budgetten voor energiearmoede-bestrijding gekregen. Ook daaruit kunnen energiecoaches en enegiebespaartassen worden bekostigd.

Wij hebben inmiddels honderden huurders van energiebespaaradvies
voorzien en wekelijks komen er tientallen bij

Trots

Eco Heemskerk, in 2019 opgericht, wilde met energiecoaches aan de slag en viel met haar neus in de boter: Huurdersplatform Woonopmaat had er namelijk al drie rondlopen: Bert Wezepoel, John Westerduin en Joop den Hollander, tevens bestuursleden van het Huurdersplatform. Al vijf jaar geleden werden zij opgeleid tot energiecoach door de Woonbond, daartoe aangespoord door wijlen Jaap van Leeuwen, de bevlogen energieconsulent die dit jaar door ziekte veel te jong overleed. ‘Wat zou Jaap trots op ons zijn‘, zegt John. ‘Wij hebben inmiddels al honderden huurders van energiebespaaradvies voorzien.’ Op woensdag- en zaterdagochtend laat het Huurdersplatform het algemene huurders-spreekuur in hun kantoor overvloeien in nog twee extra energiespreekuren. Dan sluiten ook de vrijwilligers van Eco Heemskerk aan en kunnen alle bewoners van Heemskerk, dus ook de woningeigenaren, binnenlopen voor een kop koffie en een goed gesprek met een energiecoach. ‘Al met al hebben we twintig tot veertig aanmeldingen per week‘, zegt Joop, secretaris van het Huurdersplatform. ‘Ze komen niet allemaal opdagen, maar de meesten wel.‘ In 2022 hielpen ze tot december op deze manier 1106 Heemskerkers energiebesparen.

‘Mensen komen voor die bespaartas en dat is ook wel een lokkertje’, geeft Joop
toe. Er zitten dure spullen in en ze kunnen zelfs kiezen voor een energiedisplay. ‘Maar als een bewoner eenmaal bij ons aan tafel zit, dan komt het onderwerp echt tot leven.’ En dat is niet overbodig. Het gemiddeld inkomen onder Heemskerkse huurders is laag en veel corporatiewoningen hebben een slecht energielabel (E, F en G). Het Huurdersplatform dringt er bij hun woningcorporatie Woonopmaat op
aan om die woningen naar voren te halen in de planning voor verduurzaming. Ook hebben ze ervoor gezorgd dat huurders van ‘de slechte labels’ een lagere huurverhoging krijgen.

De bestuursleden zijn tevreden over hun verhuurder, die hun energiecoach-werk goed faciliteert en nu aan de slag is met verduurzaming van alle woningen.

Huurders van Woonopmaat kunnen sinds kort zelfs aanspraak maken op nog meer extra’s: een klusteam van re-integrerende vrijwilligers komt gratis energiebesparende materialen aanbrengen in hun woningen. ‘Wat dat betreft zijn de zaken voor huurders eigenlijk beter geregeld dan voor eigenaren‘, peinst Joop.

Energiedisplay

Je ziet gelijk hoeveel energie je gebuikt‘ en wordt terug geleverd als je zonnepanelen hebt.

Zodra Kick Tielen in de keuken de waterkoker aanzet, springt de wijzer van het energiedisplay naast zijn fauteuil van groen naar oranje. ‘Zie je’, zegt hij enthousiast. ‘Je ziet gelijk hoeveel stroom of gas je verbruikt.’ Een half jaar geleden kreeg hij het display te leen van het energieteam Energie-U en woningcorporatie Cazas Wonen. Evenals zijn buurman Hennie Vermeent: ‘We waren beiden even kritisch: “Laat maar zien waarom we het display zouden moeten gebruiken.” We raakten al snel overtuigd. Het blijkt gewoon een goed apparaatje.’ Kick: ‘Je wordt je ervan bewust hoeveel kuub gas en kilowattuur stroom je verbruikt.‘ Links springt de stroomwijzer op groen, oranje of rood. Rechts groeit een blauw vlammetje van klein naar groot.

Circa 90 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een zogenoemde ‘slimme meter’ in de meterkast. Heel slim is deze meter niet. Het apparaat geeft ’s nachts slechts de meterstanden door aan de netwerkbeheerder. Alle Engelsen kregen de afgelopen jaren bij plaatsing van de ‘slimme meter’ direct een energiedisplay dat via een radiosignaal vanuit de meterkast het actuele verbruik toont. Ook alle Nederlandse huurders zouden zo’n display moeten krijgen, vinden de Woonbond, corporatiekoepel Aedes en milieu-adviesbureau Quintens. Het eenvoudige display leidt tot een gemiddelde besparing van gemiddeld€ 146,- per jaar, binnen het verbruik van het energieplafond.

Glansrijk

De Utrechtse buurmannen Kick en Hennie hebben er naar eigen zeggen ‘een onderlinge wedstrijd’ van gemaakt. Wie bespaart het meeste gas en elektriciteit? Kick wint glansrijk. Terwijl zijn gastarief opliep van €0,38 naar €2,71 per kuub, bleef zijn energierekening in het najaar van 2022 nagenoeg gelijk aan het najaar van 2021. Gas gebruikt het echtpaar Tielen alleen nog om te douchen en om het huis ‘s-ochtends gedurende één uur op temperatuur te krijgen. De overige tijd verwarmen ze hun huis met elektrische kachels. ‘Elektriciteit is voor ons veel goedkoper dan gas.

Hennie gunt zijn buurman de winst van harte: ‘We vinden het gewoon leuk met
elkaar wekelijks de standen uit te wisselen.
‘ Zelf verwarmt hij zijn huis nog steeds centraal. ‘Mijn vrouw werkt in de bejaardenzorg. Iedereen die weet hoe warm het in het gemiddelde verzorgingshuis is, begrijpt dat zij na haar werk niet in een koele huiskamer gaat zitten.‘ Hennie is sinds de komst van het energiedisplay het meeste verrast over de €9,- per maand die hij maandelijks bespaart door alle stand-by-apparatuur uit te schakelen: ‘Dat is nogal wat.

De twee, die zichzelf spottend ‘buurman en buurman’ noemen, appen elkaar regelmatig over potentiële besparingen. Hun beste tip tot nu toe: Verlaag de temperatuur van de boiler naar 65 graden. ‘De boiler staat volgens de fabrieksinstellingen bijna altijd te warm afgesteld. Als je de temperatuur verlaagt, scheelt dat bijna 10 procent aan verbruik zonder dat je hoeft in te leveren op genot.’

Wil je ook een gratis energiecoach laten langskomen?

Ga naar deze website, klik op [Energiecoach] en meldt je aan. Via deze website kan je jezelf aanmelden voor een gratis vrijblijvend bezoek van één van de energiecoaches. Daarna kan een klusbedrijf bij je langs komen om isolerende werkzaamheden uit te voeren, zoals het isoleren van leidingen en het onzichtbaar aanbrengen van radiatorfolie. Alles is gratis! Dit is mogelijk door subsidies vanuit het Rijk om energie-armoede te bestrijden. Er is geen enkel risico voor een eventuele uitkering of huurtoeslag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s