Huren in gereguleerde sector in 2021 niet verhoogd

Bron: Rijksoverheid

Het maximale huurverhogingspercentage wordt voor 2021 op 0% gezet in de gereguleerde huursector. Voor huurders die een sociale woning huren betekent dit dat zij geen jaarlijkse huurverhoging krijgen, ook geen inkomensafhankelijke huurverhoging. Gemiddeld scheelt dit een huurder rond de zes euro per maand. Woningcorporaties en grotere verhuurders worden tegemoet komen via de verhuurderheffing. Voor de kleinere  verhuurders wordt uitgezocht of er mogelijkheden voor tegemoetkoming zijn.

Note: Let op: dit geldt niet voor alle huurwoningen van Fien Wonen. Het betreft alleen de sociale sector. De woningen die daarbuiten vallen kunnen wel een huurverhoging krijgen. Daarvoor loopt nu een adviesronde en hier komt later meer informatie over.

Investeringen op peil houden

Minister Ollongren geeft hiermee uitvoering aan de motie Beckerman c.s. die op 9 februari 2020 door de Tweede Kamer aangenomen is. ‘Dit is goed nieuws voor alle mensen die huren in de sociale sector. Ik wil er tegelijk voor zorgen dat het niet ten koste gaat van de bouw, onderhoud en verduurzaming. Het is voor mensen belangrijk dat er voldoende nieuwe woningen bijkomen, dat huurwoningen worden onderhouden en dat de verduurzaming van de bestaande woningen doorgaat. Dat kost geld. Daarom trekt het kabinet jaarlijks 200 miljoen euro uit om woningbouwcorporaties en andere verhuurders te compenseren.’

Woningcorporaties en particuliere verhuurders

Alle verhuurders die in de gereguleerde sector huurwoningen verhuren, moeten zich houden aan de 0%. De huurbevriezing geldt voor:

  • Woningcorporaties en particuliere verhuurders;
  • Het gaat om alle kamers, woonwagens en woonwagenstandplaatsen.
  • Bij huurwoningen is de aanvangshuurprijs van belang: lag deze bij de beneden de (toenmalige) liberalisatiegrens, dan valt de woning in de gereguleerde sector;
  • Voor 2021 is de liberalisatiegrens voor de aanvangshuurprijs maximaal € 752,33 per maand.

Uitzondering wordt gemaakt voor woningen die verbeterd zijn door renovatie of verduurzaming. De huren van deze woningen kunnen wel verhoogd worden.  

Documenten

Zie ook

Circulaire

De Rijksoverheid geeft jaarlijks richtlijnen uit in een circulaire.
Download de circulaire via de website van Rijksoverheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s