Per 1 januari 2021 worden de energielabels voor woningen en andere gebouwen op een nieuwe manier berekend. Oude rekenmethodes vervallen. Energielabels hebben invloed op de hoogte van de huur: des te beter het energielabel, des te meer punten de woning krijgt, des te hoger de huur.
Bron: Woonbond, Huurwijzer 2020-4
Het energielabel voor woningen geeft aan wat de kwaliteit is van de isolatie en de installaties die de woning verwarmen (en koelen), ventileren, en van elektra en warm water voorzien. Het label wordt aangeduid met
een letter, A t/m G, en een kleur, van groen naar rood. Het label zegt echter weinig over hoe comfortabel je woning is en of je een hoge of een hoge energierekening hebt.
Korte geschiedenis
Begin deze eeuw besloot de Europese Unie dat het gebruik van energie voor gebouwen moest worden teruggedrongen. Het doel was om de C02-uitstoot en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Daarom kwam er in Nederland het energielabel voor gebouwen, aangeduid met de letter
A t/m G.
Vanaf 2008 werd het label verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. In 2015 werd een nieuwe rekenmethode ingevoerd. Iedere woning kreeg een Energie-Index, aangeduid met een getal. Dit bleek echter niet handig. Dus werden de getallen al snel ingedeeld in ‘labelklassen’ die weer met een letter konden worden aangeduid.
Vanaf 2021 is er opnieuw een nieuwe rekenmethode. De oude rekenmethodes zijn hiermee komen te vervallen. Maar de labels die woningen hebben gekregen, vervallen niet meteen.
Zelfde woningen, verschillende labels
Als een labelmaker een energielabel voor een woning afgeeft, dan is dat label tien jaar geldig. Tenzij de woning wordt gerenoveerd of de eigenaar een nieuw label aanvraagt. Daardoor zijn er nu drie verschillend berekende labels in omloop:
– de labels die voor 2015 zijn gemaakt,
– de labels die tussen 2015 en 2020 zijn gemaakt en
– de labels die vanaf 2021 worden gemaakt.
Het kan daardoor zijn dat dezelfde woningen een verschillend label hebben. Niet omdat de woningen verschillen, maar omdat de labels anders berekend zijn. Met de nieuwe rekenmethode die vanaf 2021 geldt, kan dat wel twee of drie labelstappen verschillen.
Het is heel verwarrend dat er nu drie verschillende energielabels voor woningen in omloop zijn. De reden dat de nieuwe methode is ingevoerd op 1 januari, is omdat de Europese Unie eist dat alle EU-landen dezelfde manier van berekenen gebruiken. Daarmee worden op den duur de labels in heel Europa vergelijkbaar.
Rekenmethode telt mee
Welk label een woning heeft, hangt dus niet alleen af van de isolatie en de installaties van een woning, maar ook van de rekenmethode die is gebruikt. Nieuwbouwwoningen krijgen vanaf 2021 een label volgens de nieuwste rekenmethode. Bestaande woningen hebben al een energielabel en die blijven gewoon geldig.
Wil je weten welk label jouw woning nu heeft? Je kunt het label opzoeken op www.EP-online.nl.
Je kunt er als huurder vanuit gaan dat het label voor jouw woning klopt. Een onafhankelijke deskundige bepaalt het energielabel. Deze beoordelaar moet gecertificeerd zijn en werken met gestandaardiseerde
protocollen en software voor de verwerking van de gegevens. Het is belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt,
omdat het label samenhangt met de punten die de woning krijgt in het woningwaarderingsstelsel (wws).
De wws-punten bepalen de maximaal toegestane huur die een verhuurder mag vragen. Daarom worden deskundigen die de labels maken regelmatig gecontroleerd.
Duurzame energie telt mee
Voor het nieuwste energielabel wordt berekend hoeveel fossiele energie (energie opgewekt uit gas en steenkool) een woning gebruikt. Dit wordt weergegeven in kilowattuur energie per vierkante meter vloeroppervlak per jaar (kWh/mZ/jaarl. Het nieuwe label houdt rekening met de isolatie van de woning, of
de installatie duurzame energie gebruikt en hoeveel duurzame energie de woning opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen.
Daarnaast wordt het label aangevuld met extra gegevens zoals de hoeveelheid warmte die een woning nodig heeft voor verwarming en warm water. En met een beoordeling of er oververhitting in de woning kan optreden als het zomers heel warm is. Ook wordt het gebruiksoppervlak van de woning nauwkeurig bepaald.
Dit laatste is belangrijk omdat het vloeroppervlak samen met het label bepaalt hoeveel extra punten de huurwoning krijgt in het wws.
Huurwoningen krijgen echter alleen een nieuw energielabel als de woning gerenoveerd is, of het oude label verloopt, of de verhuurder een nieuw label aanvraagt. Het kan dus heel goed zijn dat het label van jouw huurwoning nog een aantal jaar geldig is. In dat geval verandert er voor jou voorlopig waarschijnlijk niets.
Krijgt jouw woning wel een nieuw label, dan wordt het berekend volgens de nieuwste methode. Het kan zijn dat de huur dan verandert. Het energielabel dat uit de berekening komt en de grootte van de woning bepalen samen hoeveel wws-punten een woning krijgt voor energiehuishouding. De totale wws punten bepalen de maximaal toegestane huur. Als die maximaal toegestane huur hoger uitpakt, kan de huur omhoog gaan bij de jaarlijkse huurverhogingen. En als die maximaal toegestane huur lager uitpakt, mag een huur misschien juist niet verder stijgen of moet het zelfs omlaag. Omdat de meeste verhuurders een lagere huur berekenen dan de maximaal toegestane huur, zal een nieuw label voor zittende huurders meestal weinig directe invloed hebben. Voor een nieuwe huurder kan de huur wel flink hoger worden door een nieuw label.