Huurstijging nog steeds veel te hoog

Persbericht van de Woonbond
09-09-2916

Het door de Woonbond en Aedes gesloten Sociaal Huurakkoord en de lage inflatie hebben de huurstijging in de sociale huursector gematigd, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) vandaag bekend maakt. Met een gemiddelde huurstijging van 1,9% in de gehele huursector kent 2016 de laagste huurstijging in jaren. Toch ligt de huurstijging opnieuw fors boven inflatie. Daarnaast zijn de huren voor veel huurders veel te hoog geworden, en verhogen commerciële aanbieders van sociale huurwoningen de huren fors.

“Een gemiddelde huurstijging van 1,9% bij een inflatie van 0,6% is nog steeds te hoog. Voor veel huurders is de huur door de enorme stijging voorgaande jaren al onbetaalbaar geworden,” stelt Woonbonddirecteur Ronald Paping. “Een half miljoen hurende huishoudens kan de huur eigenlijk niet opbrengen. Voor hen moet de huur omlaag.” De Woonbond wil dat de verhuurderheffing wordt afgeschaft, zodat corporaties meer financiële ruimte hebben om de huren te verlagen en te investeren in nieuwbouw en energiebesparing.

Daarnaast is er wel sprake van grote huurstijging bij commerciële aanbieders van sociale huurwoningen. De huren stegen daar gemiddeld 2,3% ten opzichte van 1,6% bij de corporaties. Hier geldt niet de dempende werking vanuit het Sociaal Huurakkoord, dat wel geldt voor corporaties. Door een nieuw huurbeleid voor volgend jaar kunnen de huren bij particuliere aanbieders van sociale huurwoning zelfs nog harder stijgen. De Woonbond is hier tegen. Paping: “Commerciële aanbieders hebben van minister Blok ruim baan gekregen om de huren te verhogen. Daar zullen ze grif gebruik van maken. Terwijl huurders hier al veel meer huur betalen voor minder kwaliteit. Dat gat wordt alleen maar groter.”

Omdat sociale huurders bij particuliere verhuurders een veel hogere huurverhoging kunnen krijgen, wil de Woonbond dat huurders instemmingsrecht krijgen bij de verkoop van huurwoningen door corporaties aan commerciële partijen. Paping: “Huurders hebben er nu niets over te zeggen als het dak boven hun hoofd wordt verkocht, maar mogen wel jaarlijks hogere huurstijgingen betalen. Dat deugt niet.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s