Hulp van de Woonbond bij een hoge energierekening

Energierekening

Kan je je energierekening niet of nauwelijks meer betalen? Dat kan grote gevolgen hebben. Voorzie je betalingsproblemen door de hoge energieprijzen? Zorg dat je direct in actie komt:

  • Leef energiezuinig door onze tips te volgen
  • Vraag hulp van een energiecoach
  • Maak gebruik van de energietoeslag als je er recht op hebt
  • Neem contact op met je energieleverancier of verhuurder (bij blokverwarming)

Leef energiezuinig

Vaak is er nog veel geld te besparen door energiezuinig te leven. Verwarming en warm water zijn de grootste kostenposten. Pak deze als eerste aan. Kijk daarna of je ook nog op stroom kunt besparen. En praat erover met buren, vrienden en familie. Van elkaar kun je veel leren. Op onze website vind je een overzicht van de belangrijkste tips.
 
Lees onze energiebespaartips voor huurders

Vraag hulp van een energiecoach

Een energiecoach kan je helpen bij energiebesparen. Een energiecoach komt bij je thuis langs om je persoonlijk advies te geven. Zo’n advies is gratis. Vraag bij je verhuurder of gemeente of er een energiecoach bij je langs kan komen. Gemeenten hebben dit vaak geregeld via hun EnergieloketDuurzaam Bouwloket of de Energiebank.

Vraag energietoeslag aan

Heb je een laag inkomen? Dan heb je waarschijnlijk recht op energietoeslag van €1.300. Als je een uitkering hebt via de gemeente, dan krijg je de toeslag automatisch. Anders moet je de toeslag zelf aanvragen. Veel mensen hebben dat nog niet gedaan. Op onze website lees je of je in aanmerking komt en hoe je de toeslag aanvraagt.

Lees de huurdersvraag “Kom ik in aanmerking voor energietoeslag”

Neem contact op met je energieleverancier

Kan je de energierekening niet meer betalen door de hoge energieprijzen? Als je je maandelijkse rekening niet betaalt, kan je afgesloten worden van gas/warmte en stroom. Neem – om dat te voorkomen – contact op met je energieleverancier. Op onze website lees je er meer over.

Lees de huurdersvraag “Ik kan mijn energierekening niet betalen”

Blokverwarming? Neem contact op met je verhuurder

Heb je blokverwarming en zijn de servicekosten door de stijging van de energieprijzen onbetaalbaar geworden? Als je de servicekosten niet betaalt, kun je uit je huis gezet worden. Neem – om dat te voorkomen – contact op met je verhuurder. Op onze website lees je er meer over.

Lees de huurdersvraag “Mag de verhuurder de servicekosten enorm verhogen”

Vragen in Huurwijzer 3, najaar 2022

Ik hoorde over een toeslag voor energiekosten. Hoe kom ik daaraan?
Gemeentes keren dit jaar en volgend jaar een belastingvrije energietoeslag van € 1.300 uit aan mensen met een Laag inkomen. Deze toeslag heeft geen invloed op andere toeslagen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag.
Verdien je minder dan pakweg € 1.310 (alleenstaande) of € 1.871 (samenwonend) per maand, dan kun je de energietoeslag aanvragen.
Heb je een uitkering via de gemeente, zoals bijstand of IOAW, IOAZ of Bbz, dan krijg je de toeslag automatisch. Anders moetje de toeslag zelf aanvragen.
Neem contact op met je gemeente om te vragen hoe je de toeslag kunt aanvragen. De exacte regels verschillen per gemeente. Neem ook contact op als je niet in aanmerking komt, maar je financiële problemen ernstiger worden. Veel gemeenten zeggen dat zij in sommige gevallen wat extra kunnen doen.

Kan ik ook hulp krijgen bij kleine energiebespaarmaatregelen in mijn huis?
Heb je een slecht geïsoleerd huis, dan kun je je gemeente ook vragen om hulp bij energie besparen. Het gaat dan om bijvoorbeeld het advies van een energiecoach en kleine aanpassingen in huis, zoals Led-Lampen, een brievenbusborstel, tochtstrips en radiatorfolie.
Een energiecoach komt bij je thuis en geeft je persoonlijk advies. aangepast aan hoe jij woont. Sommige energiecoaches nemen ook materialen, zoals tochtstrips en Led-Lampen, mee om jouw huis direct zuiniger te maken.
Er zijn ook gemeenten waar je de materialen zelf kunt aanvragen en gemeenten die standaard pakketten voor huurders beschikbaar hebben. Hulp en hulpmiddelen krijg je meestal via het Energieloket of Duurzaam Bouwloket van je gemeente.

Wat kan ik zelf nog meer doen om mijn energierekening omlaag te krijgen?
De Woonbond geeft tips speciaal voor huurders om minder energie te gebruiken en je energierekening zo laag mogelijk te houden. Als je niet in een energiezuinig huis woont, dan kan je het meest besparen op verwarming.
Zorg dat je verstandig om gaat met de verwarming. Zet de verwarming maximaal op 19 graden, verwarm alleen de ruimte waar je lang bent, houd de deuren dicht, en zet de verwarming een uur voordat je gaat slapen of van huis gaat op 15 graden (of op 17 /18 graden als je vloerverwarming hebt).
Ook warm water kost veel energie en geld. Douch kort en niet te vaak, en laat de warme kraan niet stromen.
Ga voor meer informatie en tips naar http://www.woonbond.nl/energie.

Wat doet de overheid om energie betaalbaar te houden?
Alle Nederlanders krijgen dit jaar een extra korting op de energiebelasting. Gemiddeld is de korting ongeveer € 400. Dit krijg je bij je jaarlijkse eindafrekening.
Bovendien is de btw op energie per 1 juli voor 6 maanden verlaagd van 21 % naar 9%. Hierdoor zal de energierekening met 10% dalen. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik scheelt dit ongeveer € 20 per maand. Ook voor het nieuwe jaar
komt de overheid met extra maatregelen. Het plan is om een prijsplafond in te stellen voor gas en stroom. Desondanks zal de energierekening enorm hoog worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s