Ongewenste verkoop van goede huurwoningen door Fien Wonen

Helaas wordt alweer een goede sociale huurwoning aan de Gregoriuslaan 3 te Lexmond verkocht. Dit is een woning die ooit door Goed Wonen Zederik onder voorwaarden verkocht om geld te genereren waarmee onder andere het eigen kantoor in Lexmond luxe is opgepimpt. Dit kantoor is inmiddels verkocht.

Er kunnen pas sociale huurwoningen worden gebouwd als de gemeente daarvoor tegen een korting bouwgrond beschikbaar stelt. Als de grondprijs te hoog is kan de woning niet meer tegen een sociale huurprijs worden verkocht.

De woningen aan de Gregoriuslaan werden destijds gebouwd in opdracht van gemeente Lexmond. Ze zijn met gemeenschapsgeld gebouwd ten behoeve van de sociale volkshuisvesting. Later werden ze eigendom van gemeente Zederik en de toenmalige woningcorporatie De Goede Woning. Rond 199x moesten de woningen van de gemeente verplicht vanuit het Rijk worden overgedragen aan een woningcorporatie. Dat is gebeurd waarbij de gemeente de woningen voor een haast symbolisch bedrag overdroeg. Destijds is daarvoor Goed Wonen Zederik opgericht, waar ook de woningen van De Goede Woning zijn ondergebracht. Later is dit door fusie Fien Wonen geworden. Feit blijft dat deze woningen goeddeels met gemeenschapsgeld zijn betaald. HBZ wil dat deze woningen sociale betaalbare huurwoningen blijven, daar hebben de inwoners van destijds Zederik recht op.

Fien Wonen staat voor een sociale woningcorporatie te zijn. Destijds is deze woning onder voorwaarden verkocht. Dat houdt in dat de eigenaar de woning weer aan Fien Wonen moet terugverkopen. De woningprijzen zijn erg gestegen dus de eigenaar maakt een goede winst, die echter met Fien Wonen moet worden gedeeld. Dit was beide partijen vooraf bekend. Nu Fien Wonen dat geld kost is dat jammer, daar hadden Goed Wonen Zederik en nu Fien Wonen vooraf aan moeten denken. HBZ was toen al tegen deze verkoop om snel de portemonnee (tijdelijk) te vullen maar daar werd niet naar geluisterd.

Wij van HBZ hameren er steeds op dat er geen woningen moeten worden verpatst. Tenzij het bijvoorbeeld nog de laatste woning in een woonblok zou zijn. Ook bij de prestatieafspraken met huidige gemeente Vijfheerenlanden hameren de huurdersorganisaties er steeds op dat we zuinig moeten zijn op het sociale bezit wat destijds door de bevolking van Zederik en andere kernen is opgebouwd. Tijdens vergaderingen met Fien Wonen hebben we aangegeven dat er heel veel woningen in de Gregoriuslaan nog steeds zeer goede sociale huurwoningen zijn. We hebben geen enkel valide argument vernomen om deze woning te verkopen en toch gebeurt het “omdat dit ons beleid is” of “omdat er reeds een besluit over is genomen”.

HBZ hoopt dat Fien Wonen deze woning alsnog uit de verkoop haalt en bijvoorbeeld ter beschikking stelt aan huurders aan de Kortenhoevenseweg in Lexmond waarvan binnenkort hun woningen worden gesloopt. Zij gaven tijdens overleg steeds aan belangstelling te hebben voor deze woning.

Zie onderstaande foto en oordeel zelf. HBZ denkt dat de huurders in de rij staan voor z’n mooie woning.

5 gedachten over “Ongewenste verkoop van goede huurwoningen door Fien Wonen”

  1. Er staan nogal wat onjuistheden jn de stellingen van HBZ. Daarnaast wil jeugd en oudere een compact betaakbare woning. Waarbij die doelgroep liever koopt dan huurt. Dus orima aks zogaande een huurwoning wordt verkocht. Er wieden ook weer huurwoningen gebouwd in Lexmond. Ik begrijp de ophef niet.

    Like

    1. Beste Wim,

      Wil je mij de in jouw ogen onjuistheden per e-mail doorgeven dan zal ik het artikel graag aanpassen. Jij hebt immers een veel langere gebiedshistorie dan ik en je zat jaren heel dicht bij het gemeentelijk vuur.
      Je bent zelf geen (sociale) huurder maar steeds eigenaar. Dat kan verklaren waarom je de ophef (nog steeds) niet begrijpt. Jij leeft in een wat andere wereld, waar overigens niets mee mis is.

      Wij van HBZ weten dat er een grote behoefte is aan betaalbare starterswoningen. Het liefst ook koopwoningen, zo ben ik zelf ook begonnen. Ook mijn kinderen hebben een koopwoning. Helaas zijn er velen die geen woning kunnen kopen: studieschulden, nu hoge rente en zeer sterk gestegen prijzen. Dan is huren een andere mogelijkheid. Niet alleen voor de lagere salarisklassen, ook voor de middenhuur die nu vaak tussen wal en schip valt.

      Tijdens de jaarlijkse prestatieafspraken met de gemeente spreken wij steeds af dat 30% van de nieuwbouwprojecten voor sociale huur en ook voor sociale koop moet zijn. De laatste keer noemden we ook 10% van de nieuwe woningen voor middenhuur. En wat gebeurt er met bijvoorbeeld De Tuithof in Ameide: allemaal (te) dure woningen en geen enkele huurwoning. HBZ had de jeugd van Ameide een beter project gegund. Er was ook een mooie initiatief van eigen inwoners die de grond in werd geboord. Ook Fien Wonen, dia aanvankelijk ongeveer 6 tot 8 woningen zou bouwen viste achter het kapitale net.

      Wat betreft de verkoop van huurwoningen:
      Jij zat zelf aan de Raadstafel en was (ook) niet gecharmeerd van de verkoop van gronden voor een aangepaste prijs ten behoeve van de sociale woningbouw. Het was altijd een gevecht om dit toch voor elkaar te krijgen. Ik heb daar een tijdje bij mogen zitten. Alleen met betaalbare bouwgrond kan je betaalbare woningen bouwen. HBZ vindt dat je zuinig moet zijn op het sociale woningbezit. Dit is het enige kapitaal van een woningcorporatie. Als de woningen met financiële medewerking van de gemeente zijn gerealiseerd dienen we daar zuinig op te zijn omdat dit gemeenschapsgeld is. We hebben deze woningen hard nodig voor de huidige volkshuisvestelijke vraag. HBZ vindt het de ‘ophef’ meer dan waard en krijgt landelijk veel bijval.

      De huurwoningen in Lexmond zijn vervangende huurwoningen voor de te slopen woningen aan de Kortenhoevense weg en de Burgemeester Potstraat. Slopen en herbouwen, dus. Er komen aan de Burgemeenster Potstraat wel meer appartementen dan er nu woningen zijn. Verder zijn er geen bouw projecten voor sociale huurwoningen bekend.
      Ook de geplande bouwprojecten in De Weide II te Meerkerk zijn erg vertraagd en alle plannen moeten weer overnieuw worden gemaakt. Voor meer informatie moet je in het gemeentehuis zijn. Dat zal dan in Leerdam zijn want het gemeentehuis in Meerkerk is bijna gesloten. Lang leve de fusie naar Vijfheerenlanden!

      Leo Smit
      HBZederik@gmail.com

      Like

  2. Dorpsinitiatief Lexmond is al geruime tijd bezig om betaalbare woningen in Lexmond te laten bouwen. Vanuit de gemeente krijgen wij totaal geen medewerking, men verschuilt zich achter het nog op te stellen woon / dorpsvisie. Maar er had allang gebouwd kunnen worden, gewoon binnen de contouren. Ook Fien Wonen denkt niet na, er moeten 9 woningen aan de Kortenhoevenseweg gesloopt worden. Hiervoor komen slechts 9 woningen terug, terwijl dit met een beetje goede wil gewoon 18 woningen kunnen zijn. Er zijn zelfs plannen ingediend om 22 woningen terug te plaatsen.
    Helaas zit er een hele dikke muur bij deze beide organisaties.

    Like

    1. Dank voor je reactie.
      Bij het tweede deel aan de Kortenhoevenseweg en de Brug. Potstaat komen een flink aantal appartementen. Het juist aantal is nogniet bekend. Maar wel veel meer als 22.

      Like

Plaats een reactie