Rookmelders zijn sinds 1 juli 2022 verplicht in alle woningen. Woningcorporaties moeten er dan ook voor zorgen dat hun woningen rookmelders hebben. Maar wat als een huurder de installateur niet wil binnenlaten? Volgens de kantonrechter zijn huurders verplicht mee te werken.
Woningcorporatie St Joseph in Almelo heeft te maken met zo’n 80 huurders die niet hebben gereageerd op verzoeken om een installateur binnen te laten voor het plaatsen van rookmelders. De corporatie besloot een van de bewoners, die bleef weigeren, voor de rechter te dagen. Met succes: de kantonrechter in Overijssel heeft besloten dat de huurder de corporatie toegang moet verlenen om rookmelders te plaatsen. Daarnaast moet de huurder de proceskosten betalen.
St Joseph is blij dat de rechter vindt dat het plaatsen van rookmelders valt onder het noodzakelijk onderhoud. ‘Het is voor de veiligheid van de bewoners én medebewoners in een woongebouw van groot belang dat er rookmelders aanwezig zijn.’
De rechter deed uitspraak in een individueel geval. St Joseph gaat nu opnieuw in gesprek met de andere huurders die nog geen toegang hebben verleend. Mochten daar huurders tussen zitten die blijven weigeren, dan zal St Joseph weer naar de rechter stappen.
Bron: Aedes
Note HBZ
Het gaat niet alleen om de wettelijke verplichting, maar vooral over je eigen veiligheid. Het plaatsen van rookmelders gaat snel (in een paar minuten) en geeft geen rommel omdat de rookmelders met een speciale kit tegen het plafond in de gang, overloop en eventueel de zolder worden geplakt. Voorkom leed dat je gratis en snel kan voorkomen en geef toestemming om de rookmelders te plaatsen.
De huidige rookmelders hebben batterijen die 10 jaar mee gaan. Druk af en toe op de testknop van de rookmelder om te zien of deze nog werkt.