Huurders maken zich zorgen om middeninkomens

Het regent reacties op het wetsvoorstel waarmee het Kabinet de inkomensgrenzen voor sociale huur wil verlagen en hogere inkomensafhankelijke huurverhogingen wil doorvoeren. Huurders waarschuwen dat middeninkomens hiermee nog verder in de knel komen op de woningmarkt.

Middeninkomens tussen wal en schip

‘Veel alleenstaanden vallen nu al tussen wal en schip, omdat hun inkomen te laag is voor de vrije sector of een hypotheek. Waarom dan de inkomensgrens nog verder verlagen? Waarom worden huurders steeds meer opgejaagd om zo duur mogelijk te gaan wonen in een tijd waarin geen enkel inkomen zeker is?’ schrijft een Rotterdamse huurder.  Anne-lies Eijkmans uit Maarn schrijft dat bij de huidige grenzen middeninkomens al nergens terecht kunnen op de woningmarkt. ‘Komen niet in aanmerking voor sociale woningbouw, omdat we precies € 500,- per jaar te veel inkomen hebben. Komen ook niet in aanmerking voor de vrije sector omdat we hier een te laag inkomen voor hebben. M.i. kijkt de overheid hier niet naar.’ ‘De inkomensgrens moet juist omhoog om corporatiewijken gemengd en toegankelijk te houden voor ieder inkomen,’ vindt W Smid uit Hoorn.

Hogere huurstijgingen

Daarnaast maken huurders zich druk om de hoge huurstijgingen die het wetsvoorstel mogelijk maakt voor iets hogere middeninkomens. ‘Ik ben gehecht aan mijn plekje en kan niet meer kopen. Heel erg als dit doorgaat,’ schrijft  M de Vries uit Hoorn. Ook steekt het veel huurders dat er wel gesproken wordt over hogere huurstijgingen, terwijl er in het wetsvoorstel niets gebeurt aan de verhuurderheffing. Zo schrijft Van der Meene uit Amsterdam: ‘Waarom wordt in het wetsvoorstel gesteld dat door hogere huur de verhuurders weer kunnen investeren in prijs-kwaliteit, terwijl in het wetsvoorstel niet wordt gerept over de verhuurderheffing, een extra belasting voor huurders, waardoor corporaties al 7 jaar een groot deel van het huurgeld moeten doorsluizen naar de schatkist? Dat geld moet worden gebruikt voor nieuwbouw en verbetering. En ook om weer een beschaafde huursector te krijgen in goede en vitale buurten met kansen om te groeien. De verhuurderheffing moet van tafel!’

Bron: Woonbond

HBZ vindt het belangrijk dat ook mensen met een middeninkomen een goede huurwoning kunnen krijgen tegen een redelijke huurprijs. Velen verdienen (samen) net te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning maar te weinig om een hypotheek te kunnen krijgen voor een koopwoning. Ook jongeren die een studieschuld hebben zullen dit ervaren. Nu worden deze huurders de commerciële markt op gejaagd en vallen vaan ten prooi aan huisjesmelkers.

De overheid moet er voor waken om zelf ook via de woningcorporaties een huisjesmelker te worden. Natuurlijk kunnen de middeninkomens een wat hogere huur betalen dan een sociale huurder, mits het redelijk blijft en er een relatie is tot de kwaliteit van de huurwoning.

Door een goede mix van huurders in verschillende inkomensklassen zal de leefkwaliteit in de woonwijk verbeteren. Het zal niet de bedoeling zijn dat straten met veel sociale huurwoningen een soort armenwijk wordt of een wijk met veel sociale problemen. HBZ vindt dat ook een straat of wijk met huurwoningen die via een woningcorporatie worden gehuurd een goede afspiegeling moet zijn van de samenleving waar mensen elkaar begrijpen en versterken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s