Lokale Monitor Wonen brengt betaalbaarheid en beschikbaarheid in kaart

Bericht van Aedes, 17-10-2016

De huurder van een corporatiewoning betaalt gemiddeld een derde van zijn inkomen aan woonlasten (huur, energierekening, lokale belastingen). Bij bijna twee op de drie huurders van een corporatiewoning sluit de huur die zij betalen aan bij hun inkomen. Deze en nog veel meer feiten over het wonen zijn vanaf nu te vinden in de Lokale Monitor Wonen op Waarstaatjegemeente.nl.

Aedes ontwikkelde samen met de Woonbond en gemeenten (VNG, G4, G32) de Lokale Monitor Wonen. Voor het eerst zijn per regio, per gemeente en soms zelfs per wijk cijfers over de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen in de sociale huursector in één overzicht te bekijken. Ook kunnen bezoekers achterliggende bestanden downloaden om zelf analyses te maken. De Lokale Monitor Wonen kan een hulpmiddel zijn voor gemeenten, huurdersorganisaties en corporaties bij de gesprekken over lokaal woonbeleid en prestatieafspraken. Maar ook anderen kunnen er gebruik van maken, de monitor is namelijk openbaar.

Diverse woningmarktgegevens
In de monitor zijn woningmarktgegevens bijeengebracht uit verschillende bronnen (waaronder CBS en WSW) over aanbod, doelgroepen, passendheid, inkomens, woonquotes en betaalrisico’s. De woningmarktcijfers worden gekoppeld aan inkomensgegevens van het CBS. Dit jaar ligt in de monitor de nadruk op gegevens rond sociale huurwoningen van woningcorporaties en de huurders van deze woningen. Op basis van de cijfers is ook een rapportage met landelijke cijfers gemaakt. De komende jaren wordt de Lokale Monitor Wonen uitgebreid met gegevens over particuliere huurwoningen, koopwoningen en wonen met zorg en begeleiding.

Meer informatie
De Lokale Monitor Wonen is onderdeel van de site Waarstaatjegemeente.nl. Klik op ‘Dashboard’. Selecteer een gemeente (links bovenin) en klik daarna op de tegel ‘Lokale Monitor Wonen’.

 

Gepubliceerd door

Leo Smit

Ik ben geboren in Jutphaas en woon nu samen met mijn vrouw Hetty in Ameide. Wij gaan graag met de caravan op pad en fietsen wat rond. Mijn achtergrond is elektrotechnisch. Sinds 1997 ben ik zelfstandig ondernemer. Formeel ben ik pensioenado maar ik ga nog rustig door. Daarnaast ben ik maatschappelijk betrokken en actief voor Huurders Belang Zederik, het gehandicaptenplatform Vijfheerenlanden, de Seniorenvereniging De Lekstreek en de stichting Care Foundation The Gambia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s