Aantal sociale woningen neemt opnieuw fors af

Bericht van de Woonbond
06-10-2016

In de periode 2016-2020 neemt de sociale woningvoorraad van corporaties opnieuw af met 5000 woningen, blijkt uit een prognose in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken die vandaag besproken wordt door de Tweede Kamer. De Woonbond verwacht dat de werkelijke afname tienduizenden woningen hoger ligt en ziet de problemen op de huurmarkt zo alleen maar toenemen. De huurdersvereniging wil dat de verhuurderheffing wordt afgeschaft, zodat corporaties meer kunnen investeren in nieuwbouw.

‘In het regeerakkoord spreekt de coalitie de wens uit de sociale voorraad in stand te houden. We kunnen concluderen dat dat bij lange na niet gelukt is,’ aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping. ‘De vraag naar sociale huurwoningen is alleen maar gestegen, en het aanbod neemt jaar op jaar af. Dat leidt tot enorme wachtlijsten.’

In de huidige cijfers worden woningen die door de corporaties worden geliberaliseerd (in de vrije sector worden verhuurd) niet meegenomen. Daarnaast is de verkoop van sociale huurwoningen aan particulieren met 3.400 Woningen in vier jaar tijd ook erg laag ingeschat, terwijl dit de afgelopen jaar fors heeft plaatsgevonden en de minister verkopen van corporaties aan marktpartijen alleen maar makkelijker wil maken. Daarnaast worden de nieuwbouwcijfers van corporaties vaak te positief ingeschat. Paping: ‘De ramp is waarschijnlijk veel groter dan ons nu wordt voorgespiegeld.’

De Woonbond wil dat de verhuurderheffing wordt afgeschaft. Deze heffing die corporaties betalen over de waarde van hun sociale woningen snijdt in de investeringsruimte, en is een prikkel om woningen te liberaliseren. ‘Het is een verkapte belasting waar sociale huurders via huurverhogingen, en woningzoekenden met wachttijd voor betalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s