Huurverlaging voor duizenden huurders

Het gewijzigde puntensysteem -waar de WOZ-waarde van een woning een grote rol in speelt- gaat op 1 oktober in. Diverse woningcorporaties lieten al weten dat zij waar nodig de huren verlagen. Zoals bijvoorbeeld Mitros (bij 1838 huurders), Woonstad Rotterdam (bij 2500 huurders) en Staedion (bij 1415 huurders). Ook een deel van het woningbezit van commerciële verhuurders valt onder het puntenstelsel. Vesteda, een van de grote commerciële verhuurders, liet eveneens weten de huren te verlagen als de nieuwe puntentelling uitwijst dat de huur te hoog is.

Zelf controleren

Verhuurders zouden uit zichzelf de huren moeten verlagen als de huurder daar recht op heeft. Toch roept de Woonbond u op vooral ook zelf te controleren of u recht heeft op huurverlaging. Daarvoor moet u de WOZ-waarde van uw huurwoning weten. Die kunt u opvragen bij de gemeentelijke belastingdienst of bij uw verhuurder. Vervolgens kunt u op de website van de Huurcommissie berekenen wat per 1 oktober uw maximale huurprijs is. Betaalt u op dit moment een hogere huur dan die maximale huurprijs? Dan heeft u recht op huurverlaging. Met de modelbrief van de Huurcommissie kunt u dat aan uw verhuurder laten weten.

Niet alleen huurverlaging

De maximale toegestane huur zal op veel plekken ook stijgen. Vooral in populaire wijken met een relatief hoge WOZ-waarde. Dit betekent niet dat de huurprijs daar ineens omhoog kan. De huur mag jaarlijks maar 1 keer verhoogd worden, volgens een door het ministerie bepaald percentage. Maar op de langere duur, als woningen opnieuw verhuurd worden, zullen de huurprijzen in populaire gebieden steeds verder stijgen. De Woonbond maakt zich dan ook zorgen over het betaalbare aanbod in deze gebieden.

Meer informatie

Vragen over het gewijzigde puntenstelsel of uw recht op huurverlaging? Lees ons webdossier puntentelling, koop de brochure Woningwaarderingsstelsel 2015 of bel de Huurderslijn, onze telefonische ledenservice. Om advies te krijgen van de Huurderslijn, moet u lid zijn van de Woonbond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s