Uw vertegenwoordigers aan het woord

Na de fusie op 1 juli 2015 heeft Omnivera GWZ twee huurdersorganisaties. We gaan in gesprek met de voorzitters en beide heren vertellen enthousiast over het belang van een goede huurdersorganisatie.

2015-10__Magazine__Arie_en_Rien__Resize

Er ligt nogal wat op het bordje van de huurdersorganisaties. Eerder dit jaar werd al hun zienswijze gevraagd ten aanzien van de fusie tussen Omnivera en Goed Wonen Zederik. En nu in de Woningwet 2015 wettelijk de samenwerking tussen gemeente, corporatie en huurdersorganisatie is geregeld bij het opstellen van de prestatieafspraken vereist dit de nodige kennis en energie.

‘Ja, de tijd dat we er waren voor het kapotte kraanleertje is echt wel voorbij,’ stelt de heer Stek, voorzitter van stichting Huurdersraad Omnivera. ‘Samen met de gemeente en de

corporatie zijn we druk met het formuleren van de prestatieafspraken. Ook hebben we onze inbreng bij het tot stand komen van de gemeentelijke woonvisie. Er worden weloverwogen adviezen van ons gevraagd en dat vraagt tijd en energie.’ ‘Onze rol is gewijzigd, we zijn een gelijkwaardige gesprekspartner en dat is wennen voor alle partijen,’ vult Arie Stravers, voorzitter van Huurders- en bewoners Belang Zederik aan. ‘Daarbij kijken wij natuurlijk altijd vanuit de belangen van de huurders.’

De Woningwet leeft niet zo bij huurders, weten de voorzitters. ‘Uiteraard hebben ze ervan gehoord, maar niet iedereen leest de 153 artikelen door,’ aldus Stravers. ‘Huurders willen gewoon een schone, hele en veilige woonomgeving.’ Stek voegt hieraan nog toe dat dit dan ook één van de belangrijkste onderwerpen vanuit de huurdersorganisatie is geweest bij het tot stand komen van de gemeentelijke woonvisie. ‘Tenslotte heeft de gemeente hierin ook een verantwoordelijkheid en de tijd dat ze bij de corporaties aan konden kloppen voor geld hebben we al lang achter ons liggen.’ Het betaalbaar houden van de huurwoningen staat hoog op de prioriteitenlijst van de huurdersorganisatie. ‘Het toewijzen van woningen is zeker met de nieuwe wet gebonden aan strenge eisen. Als huurdersorganisatie houden we de ontwikkelingen en de mogelijke gevolgen van dit beleid nauwlettend in de gaten,’ geven beide voorzitters aan. De huidige regelgeving zorgt voor beperkte mogelijkheden voor woningzoekenden met een inkomen van rond de € 40.000 en dat baart de heren zorgen.

Afrondend spreken we nog over samensmelten tot één huurdersorganisatie. ‘Dat is zeker het plan, maar dat loopt nog wel even wat aan hoor,’ geeft de heer Stravers aan. ‘Inderdaad, niet alles tegelijk, we doen het vrijwillig, maar zeker dit jaar kost het heel wat uurtjes,’ voegt de heer Stek toe.

Bron: Magazine Omnivera GWZ, 4e jaargang, nummer 1, oktober 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s