Kabinetsbeleid desastreus voor huurders

Steeds meer huurders lopen het risico de huur niet meer te kunnen betalen, blijkt uit een vandaag verschenen rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De onderzoekers waarschuwen dat de positie van huurders ondanks economisch herstel wellicht niet verbetert, door de hoge huurverhogingen de afgelopen jaren.

De Woonbond ziet hierin een bevestiging dat het kabinetsbeleid desastreus uitpakt voor huurders. ‘De huren zijn de afgelopen twee jaar met ruim negen procent gestegen, dat is de hoogste stijging in twintig jaar,’ stelt Ronald Paping, directeur van de Nederlandse Woonbond.

Daarnaast vreest de Woonbond dat de maximale huurprijs opnieuw gaat stijgen op plekken waar betaalbaarheid voor huurders al een groot probleem is. Minister Blok kwam begin deze week met een plan voor een nieuwe woningwaarderingsstelsel, het puntensysteem waarmee de maximale huurprijs van een huurwoning wordt berekend. Juist in steden waar betaalbaarheid al een groot probleem is, zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, krijgen verhuurders de kans de maximale huurprijs te verhogen. Paping: ‘Het kabinet lijkt elke kans op hogere huren aan te grijpen. Terwijl de grens voor veel huurders al lang bereikt is. Het moet gedaan zijn met die bizar hoge huurverhogingen.´ In 2012 had 13 procent van de huurders een betaalrisico; een verdubbeling ten opzichte van 2002. In absolute aantallen hadden in 2012 circa 384.000 huurders een betaalrisico; drie keer zo veel als onder eigenaren-bewoners.

Toegankelijkheid

Het PBL geeft ook aan dat de toegankelijkheid van sociale huurwoningen steeds slechter wordt. Per aangeboden sociale huurwoning, waren er in 2012 gemiddeld bijna vier woningzoekenden met een laag inkomen. Tien jaar eerder waren dit er nog drie.

Gepubliceerd door

Leo Smit

Ik ben geboren in Jutphaas en woon nu samen met mijn vrouw Hetty in Ameide. Wij gaan graag met de caravan op pad en fietsen wat rond. Mijn achtergrond is elektrotechnisch. Sinds 1997 ben ik zelfstandig ondernemer. Formeel ben ik pensioenado maar ik ga nog rustig door. Daarnaast ben ik maatschappelijk betrokken en actief voor Huurders Belang Zederik, het gehandicaptenplatform Vijfheerenlanden, de Seniorenvereniging De Lekstreek en de stichting Care Foundation The Gambia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s