Woonbond wil gerichte aanpak energiearmoede onder huurders

Veel huurders komen in grote problemen door de explosieve stijging van de energieprijzen. Ruim een half miljoen Nederlanders leeft al in energiearmoede. 87% van hen is huurder. De Woonbond verwacht dat het aantal huurders dat in energiearmoede leeft de komende maanden gaat toenemen door de hoge prijs van gas, warmte en elektra. Daarom opent de Woonbond vandaag het Meldpunt Energiealarm. Gelijktijdig start de Woonbond de campagne ‘Haal energie uit je rekening’.

Op het Meldpunt Energiealarm kunnen huurders melding maken van de problemen die ze hebben om hun huis warm te krijgen en de maatregelen die ze zelf al genomen hebben. De Woonbond ontving eerder al signalen van huurders die in de kou zitten of veel te veel kwijt zijn aan stookkosten. Beleidsmedewerker energie bij de Woonbond Bastiaan van Perlo: “Mensen die in de kou zitten om maar niet tegen te hoge stookkosten aan te lopen en met bubbeltjesplastic tegen de ramen en truien en mutsen aan de winter doorkomen in hun slecht geïsoleerde woning.” Met het meldpunt wil de Woonbond aantonen welke problemen er spelen bij huurders in onzuinige woningen.

Huurders in slecht geïsoleerde woningen hebben de grootste problemen. Kleine maatregelen, zoals radiatorfolie, tochtstrips en brievenbusborstels, helpen dan nauwelijks. Om de energierekening te verlagen moeten deze woningen geïsoleerd worden, maar dat kunnen huurders niet zelf doen. Daarin zijn zij afhankelijk van hun verhuurder. Zolang de verhuurder niets doet, zitten deze huurders in de kou en met een extreem hoge energierekening.

Begin oktober stuurde de Woonbond een brief aan de Tweede Kamer met de oproep om de huren voor woningen met de slechtste labels onmiddellijk te bevriezen en de huurtoeslag te verhogen. Zo is er een prikkel voor verhuurders om de onzuinigste woningen te verduurzamen en worden huurders met een laag inkomen en hoge woonlasten op de korte termijn geholpen met de hogere huurtoeslag. Binnenkort komt de Woonbond met verder doorgerekende voorstellen naar de Kamer.

Vandaag start ook de campagne Haal energie uit je rekening. Daarin helpt de Woonbond huurders de energierekening te verlagen of binnen de perken te houden. Elke besparing loont nu de energieprijzen zo hoog zijn. Korter douchen en de verwarming op tijd laag zetten, bijvoorbeeld een uur voor het slapen gaan, heeft echt effect op de energierekening.

De Woonbond geeft adviezen die nuttig zijn voor huurders. “Wij zien dat de meeste bespaaradviezen zich richten op kopers,” zegt Van Perlo. “Huurders hebben niet dezelfde mogelijkheden als kopers. En een grote groep huurders kan helemaal niet investeren, zelfs niet in kleine maatregelen. Als je aan het eind van de maand geen geld overhoudt, dan kan je zelfs geen radiatorfolie of waterbesparende douchekop kopen.”

Bron: Woonbond

Notitie HBZ

HBZ erkent de mogelijke energiearmoede onder onze huurders. Gemeente Vijfheerenlanden had 14 oktober jl. met een aantal partijen, waaronder HBZ (Leo Smit), een door gemeente Vijfheerenlanden georganiseerde Teams-meeting over de Regeling Reductie Energie Woningen (RREW). Er komt een aanzienlijk bedrag beschikbaar waarmee we onze huurders kunnen helpen. Later volgt daar meer informatie over.

Leo Smit gaat zeer binnenkort een cursus Energiecoach volgen zodat we onze huurders en ook andere inwoners van Vijfheerenlanden na een huisbezoek juist kunnen adviseren en eventueel van middelen voorzien. Als de energiekosten dalen, dalen ook de woonlasten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s