Regelmatig onderhoud aan gasketels voorkomt ongelukken, maar dit werk moet vakkundig gebeuren. Een aanpassing in het Bouwbesluit verplicht dat dit werk door gecertificeerde monteurs wordt gedaan. De eigenaar blijft verantwoordelijk. Daarom drie vragen over ketelonderhoud op een rij.
Bron: Woonbond, Huurwijzer 2020-4
Wie is verantwoordelijk voor regelmatig onderhoud aan de ketel?
De eigenaar van de gasketel (meestal een cv-ketel of hr-ketel voor verwarming en warmwater) is verantwoordelijk voor het onderhoud eraan. In de regel is dat bij een huurwoning de verhuurder. Voor de
cv-ketel kan een verhuurder servicekosten in rekening brengen als het om aanvullende
dienstverlening gaat. Het aangepaste Bouwbesluit schrijft echter niet voor hoe vaak een ketel voor huishoudelijk gebruik moet worden onderhouden.
Leveranciers van deze apparaten geven in de handleiding een dringend advies om minimaal één keer per twee jaar onderhoud te Laten plegen. Er wordt niet gecontroleerd door de overheid of gasketels daadwerkelijk worden onderhouden. Maar op het moment dat het misgaat, wordt de eigenaar verantwoordelijk gehouden voor de gevolgen.
De overheid besloot tot aanpassing van het Bouwbesluit, omdat in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen per jaar overlijden door koolmonoxidevergiftiging. Dat zou in veel gevallen komen doordat er ‘geknutseld’ wordt met gasketels door amateurs of malafide bedrijven.
Wie na 1 april 2022 het ketelonderhoud door een niet-gecertificeerde installateur laat uitvoeren is strafbaar en kan worden beboet. Installatiebedrijven die zonder de juiste papieren cv-ketels installeren of onderhouden, kunnen ook worden beboet.
Mag ik zelf een ketel plaatsen in mijn huis?
Huurders kunnen in overleg met hun verhuurder besluiten om zelf een ketel aan te schaffen om hun woning en water te verwarmen. Aanleg en installatie moet sinds oktober 2020 wel door een erkende monteur van een gecertificeerd bedrijf worden gedaan. Zelf aan de slag of een handige klusser het laten doen, is sinds
oktober uitdrukkelijk verboden.
Als je als huurder op eigen kosten een CV-ketel plaatst, kan je deze bij een verhuizing doorverkopen aan de volgende huurder of aan de verhuurder. Maak hierover vooraf goede afspraken met de verhuurder, anders
wordt bij jouw vertrek de verhuurder automatisch eigenaar van de door jou aangebrachte CV-ketel. Meenemen en herplaatsen van de ketel in je nieuwe huis mag (mits dit door een gecertificeerd bedrijf gebeurt). In de praktijk komt dit niet vaak voor, omdat het herplaatsen een ingewikkelde klus is omdat het gevoelige apparaten zijn met kwetsbare onderdelen.
Vanwege Corona heb ik liever geen vreemden in huis. Kan ik een monteur weigeren?
Huurders kunnen een beroep doen op het door de overheid opgestelde protocol Samen veilig doorwerken dat toeziet op werkzaamheden in de bouw in coronatijd. Dit protocol stelt dat personen die behoren tot de hoogste risicogroep alleen toegang hoeven te verlenen als er sprake is van absoluut noodzakelijke reparaties. Ook dan mogen installatiemonteurs enkel binnenkomen met inachtneming van de regels die het protocol voorschrijft. Denk daarbij aan het dragen van een mondkapje en het houden van anderhalve meter afstand.
Voor niet noodzakelijke reparaties en periodiek onderhoud is het raadzaam in overleg te gaan met de verhuurder over wanneer het wél gepast is om deze werkzaamheden uit te voeren.