HBZ wil beschut wonen in Zederik

Artikel in Fien Magazine, jaargang 1, editie 2

“Tijdens de vele vergaderingen rond de keuze voor een woningmarktregio (Woongaard) in Vijfheerenlanden is door een aantal politieke partijen de nadrukkelijke wens geuit om invulling te geven aan beschut wonen. Wij zijn daar blij mee”, vertelt voorzitter Leo Smit van Huurders- en Bewonersbelang Zederik (HBZ).

Beschut_Wonen_001De doelgroep van “beschut wonen”zijn doorgaans meerderjarige personen met een lichte tot matige verstandelijke, motorische, sensoriële of autistische beperking. HBZ vindt dat ook deze doelgroep passend moet kunnen wonen. “Maar niet te geïsoleerd. Nu komt het voor dat dergelijke personen in een standaard huurwoning zijn gehuisvest en daardoor niet de begeleiding en verzorging krijgen, die ze juist zo nodig hebben. Dat kan ook overlast voor de buren opleveren en dat is niet prettig. Bovendien kan deze (beperkte) huurder daar zelf niets aan doen. Daarom is beschut (en betaalbaar) wonen voor deze kwetsbare doelgroep een goede oplossing”, verwoordt de voorzitter zijn zorgen.

Erbij horen

Een sociale woningcorporatie zoals Fien Wonen kan daar samen met de gemeente (WMO) en de nodige andere instanties een mooie rol in vervullen”’ vindt Smit. De gemeente Vijfheerenlanden schrijft aan Smit: “In de landelijke en lokale toekomstvisie op beschermd wonen staat centraal dat mensen met een psychische kwetsbaarheid er gewoon bij horen. Ze maken deel uit van de samenleving. In de zorg staat centraal wat zij\nodig hebben voor hun herstel, of om zo goed mogelijk te kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Lange termijn visie

Ook in de gemeente Vijfheerenlanden is het streven om zorg voor deze kwetsbare burgers zo lokaal en dichtbij mogelijk te organiseren en te realiseren. Extra aandacht hierbij is een lange termijn visie op Wonen&Zorg en de mogelijkheden om deze burgers deel te laten uitmaken van de samenleving.”

Aan de slag

De gemeente Zederik heeft de eerste stappen gezet. Wij verwachten dat Fien Wonen deze handschoen oppakt en daar voortvarend mee aan de slag gaat”, besluit Leo Smit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s