Gemeente Vijfheerenlanden kiest definitief voor Woongaard

De gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik fuseren per 01-01-2019. Daardoor ontstaat de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Omdat de nieuwe gemeente op dit moment in 2 woningmarktregio’s valt: U16 en Woongaard moest er een keuze worden gemaakt. De 3 huidige gemeenteraden hebben gekozen voor Woongaard.

De keuze voor een woningmarktregio lag zeer gevoelig bij de woningcorporaties, huurdersorganisaties en later ook de politiek. Iedere woningcorporatie had immers zijn eigen belangen. Voor de huidige huurders is de keuze voor de woningmarktregio niet zo spannend, maar voor de woningzoekenden wel degelijk. Dat kunnen nieuwe huurders zijn maar ook huidige huurders die groter of kleiner willen gaan wonen.

In de ene gemeente moest je vele jaren zijn ingeschreven als woningzoekende om in aanmerking te komen voor een geschikte en betaalbare sociale huurwoning terwijl dat in de andere gemeenten veel sneller kon. Dat heeft natuurlijk te maken met de druk op de sociale woningmarkt, het is een kwestie van vraag en aanbod.

De vraag en het aanbod vindt plaats via het woonruimteverdeelsyteem. Woningcorporaties beiden daar hun woningen aan en woningzoekenden schrijven zich bij het woonruimteverdeelsysteem in. Dat is voor Vianen/U16 op dit moment ‘Woningnet‘ en voor de overige gemeenten ‘Woongaard‘. (De naam ‘Woongaard’ wordt gebruikt voor de woningmarktregio en ook voor het woonruimteverdeelsysteem.) Voor 2019 is besloten beide systemen te blijven hanteren en dit jaar te benutten om een goede oplossing te vinden om de verschillen tussen de beide system te vereffenen.

En hier komen wij als huurdersorganisaties, zoals HBZ, weer in beeld. Alle ingeschreven woningzoekenden in de huidige gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik willen hun rechten behouden. Woningzoekenden in Vianen de vele jaren stonden ingeschreven kunnen zomaar in één klap de huurders uit Leerdam en Zederik verdringen als men reageert op een aangeboden sociale huurwoning. Er zal een goede verdeelsleutel moeten komen, zeker voor de eerste 10 jaar waar de opgebouwde rechten het meest spelen.

Er is weer werk aan de winkel voor huurdersorganisaties HBZ, HB Lingesteden en HB Lekstede. We hebben nog steeds de werkgroep ‘Vijfheerenhuurders’ waar we elkaar ontmoeten en hopelijk eensgezind kunnen optreden. Alles voor onze (aanstaande) huurders. Voor u maar hopelijk ook met u.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s