Meer huurders langdurig financieel in de knel

Bericht van Aedes, 21-03-2017

Steeds meer huurders zitten langdurig financieel in de knel. Dat staat in een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Deze huurders hebben vaak voor een langere periode een besteedbaar inkomen dat lager is dan de woonlasten en minimale uitgaven voor levensonderhoud. De belangrijkste oorzaak hiervoor is volgens het PBL de verslechtering van het inkomen van de huurders.

Het rapport is gebaseerd op cijfers uit 2015. Volgens het PBL had toen ongeveer 18 procent van alle huurders een betaalrisico, dat wil zeggen dat zij het risico lopen dat ze de huur niet langer kunnen betalen. In 2012 was dat nog ongeveer 10 procent. Deze toename wijt het PBL vooral aan de gedaalde inkomens van veel huurders. Ook de stijgende woonlasten spelen een rol.

Langdurig
Huurders zitten bovendien vaak langer financieel in de knel. Ruim de helft van de huurders met een betaalrisico in 2012, had dat drie jaar later nog steeds. In 2012 hadden 384.000 huurders een betaalrisico.
Vooral jongvolwassenen en zelfstandigen kennen langdurige betaalrisico’s. Hoewel sommige jonge mensen hun inkomen snel zien stijgen, doet het overgrote deel van de jonge huurtoeslaggerechtigden na drie jaar nog steeds een beroep op de huurtoeslag.

Zorgen
Ook Aedes en woningcorporaties maken zich al langer zorgen over betaalbaarheidsrisico’s bij huurders. Zoals het PBL terecht constateert zijn deze niet alleen het gevolg van gestegen woonlasten, waar onder de huren, maar vooral ook van de gedaalde inkomens van veel huurders.
Aedes en de Woonbond sloten in juni 2015 een sociaal huurakkoord waarin ze afspraken om de jaarlijkse huurstijging te beperken. En sinds 2016 moeten corporaties bij het toewijzen van sociale huurwoningen voldoen aan de passendheidsnorm, die ervoor moet zorgen dat huurders met lagere inkomens geen te hoge huur krijgen.

Totale woonlasten
Het valt te verwachten dat het aantal huishoudens met betaalrisico’s geleidelijk afneemt, naarmate meer nieuwe huurders volgens de passendheidsnorm een woning krijgen. Aedes pleit er wel nog steeds voor om daarbij niet alleen te kijken naar de huur, maar naar de totale woonlasten. Ook de energierekening bepaalt immers mee of de woonlasten betaalbaar zijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s