Bewoners Intermaris zien woonlasten dalen door ‘Duurzaam Wonen’

Op initiatief van een bewoner startte woningcorporatie Intermaris (Hoorn) het project Duurzaam Wonen. In december 2015 leverde Intermaris de 500ste woning op met vloer-, gevel- en dakisolatie. Bijna de helft van de bewoners koos ook voor zonnepanelen. In drie jaar tijd verlaagt de corporatie voor bewoners van 2.500 woningen de energierekening: 1.500 krijgen een B-label en 1.000 een A-label.

‘De woningen hadden energielabel G tot C. Door isolatie van de vloer, de gevel, het dak en het plaatsen van zonnepanelen hebben veel woningen nu een A-label. De bewoners zijn erg tevreden met de energiebesparende maatregelen’, vertelt projectleider Marlijn Hemprig. ‘Dat komt ook door hun grote mate van betrokkenheid in de voorbereiding. Een opzichter gaat van tevoren bij alle bewoners langs voor een persoonlijk gesprek en inspectie van de woning. We starten alleen als 70 procent van de bewoners ja zegt tegen de plannen en de bijbehorende huurverhoging. We vragen ook naar de wensen en ervaringen van de huurdervereniging of bewonerscommissie. Vaak organiseren we samen met hen informatiebijeenkomsten. Daar zijn ook enthousiaste huurders aanwezig van woningen die al klaar zijn. Zij kunnen andere huurders eerlijk vertellen wat bijvoorbeeld de resultaten van hun zonnepanelen zijn en hoe de uitvoering van de werkzaamheden verloopt.’

Resultaat op meerdere fronten

Hemprig: ‘Door Duurzaam Wonen kunnen huurders aangenamer wonen en hebben ze lagere woonlasten. Het levert dus op meerdere fronten resultaat op: een betere betaalbaarheid voor en grote betrokkenheid van huurders en we halen de energiedoelstellingen. De lagere woonlasten zijn voor de huurders uiteraard de grootste motivatie. Dit jaar heeft Intermaris 1.350 zonnepanelen bij 225 bewoners geplaatst. De bewoners van deze woningen wekken daarmee samen jaarlijks 74.400 euro aan elektra op. Daarnaast besparen de 500 huishoudens gezamenlijk jaarlijks ongeveer 143.00 euro op gas.’

Huurverhoging

‘Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, vraagt Intermaris van de bewoners een huurverhoging. De huurverhoging hangt af van de te verwachten energiebesparing. Bij een eengezinswoning uit 1960 levert vloer-, gevel- en dakisolatie in theorie bijvoorbeeld gemiddeld zo’n 27 euro energiebesparing per maand op. De bewoner betaalt maandelijks een huurverhoging van ongeveer 16 euro . Als een bewoner ook voor zonnepanelen kiest, zijn de totale woonlasten maandelijks 25 tot 30 euro lager’, zegt Hemprig.

Hemprig:‘De komende maanden gaat de uitvoering van Duurzaam Wonen door bij 500 andere woningen. Dan hebben in totaal 1.000 woningen een opknapbeurt gehad. Vanwege het succes van het project is Intermaris inmiddels gestart met het selecteren van de volgende 1.000 woningen. En zo willen we in 2020 voor alle 17.000 huurwoningen gemiddeld een energielabel B hebben.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s