Slimmer met je energie: huurders besparen met energiedisplay

Slimmer met je Energie maakt het woningcorporaties en gemeenten gemakkelijk om huurders te helpen met energie besparen. En zet daarbij in op bewustwording en gedragsverandering. Het hulpmiddel is een energiedisplay waarop je direct ziet hoeveel energie je gebruikt en wat het kost. Onderzoek bewijst dat je hierdoor gemiddeld 7% bezuinigt op gasverbruik en 2% op stroom. Een gemiddeld huishouden kan zo zo’n €100-200 per jaar besparen.

Slimmer met je Energie helpt organisaties om van het plaatsen van energiedisplays bij huurders een succes te maken. Daarvoor biedt Slimmer met je Energie persoonlijk advies, communicatiemiddelen, achtergrondinformatie en ervaringsverhalen. Ook zorgt Slimmer met je Energie voor trainingsmateriaal. Slimmer met je Energie is een initiatief van de Woonbond en Aedes.

Daarom meedoen!

Steeds meer gemeenten en woningcorporaties zoeken naar manieren om huurders te helpen met energie besparen. Naast technische maatregelen, zoals isolatie en zonnepanelen, draagt ook gedragsverandering hier aan bij. Dus lampen niet onnodig laten branden of de verwarming een graadje lager zetten. 

Om mensen tot gedragsverandering aan te zetten blijkt de inzet van een energiedisplay – gekoppeld aan de slimme meter – succesvol. Hierop zie je direct hoeveel energie je gebruikt en wat het kost. Slimmer met je Energie helpt woningcorporaties en gemeenten snel op gang met het opzetten van een project om energiedisplays bij huurders thuis te plaatsen.

Energiedisplay

Door gebruik te maken van een bewezen effectief hulpmiddel, waarmee bewoners     controle krijgen over hun energieverbruik. Onderzoek laat zien dat de energiedisplay zichzelf in één of twee jaar terugverdient en dat gebruikers de energiedisplay graag (blijven) gebruiken. Zo kunnen huurders energie en geld besparen. Dat leidt tot meer betaalbare woonlasten.tie voor 2030.

Voordelen van de energiedisplay

Makkelijk aan te sluiten. De energiedisplay kun je gemakkelijk aansluiten op de slimme meter van de huurder en werktonafhankelijk van iedere energieleverancier. Er is geen technisch geschoolde monteur nodig. Wel raden we aan de display te laten plaatsen door een energiecoach of medewerker van de eigen lokale organisatie. Zo weet je zeker dat de energiedisplay goed werkt.

Makkelijk in gebruik. De energiedisplay laat direct zien wat je verbruikt en wat het kost. Bijvoorbeeld bij het aanzetten van een apparaat of het douchen van zojuist. Uit praktijktesten blijkt dat mensen de energiedisplay goed begrijpen. Het hele gezin kijkt en bespaart mee.

Voorbereid op de toekomst. Met de energiedisplay kun je ook zien hoeveel je terug levert aan het elektriciteitsnet met zonnepanelen. Er wordt gewerkt aan een versie die het warmteverbruik zichtbaar maakt bij aansluitingen op het warmtenet. Nieuwe leveranciers combineren de energiedisplay met een app, waarmee je tips op maat kunt krijgen.

*Deze voordelen gelden voor energiedisplays die voldoen aan de eisen van Slimmer met je Energie. Kijk voor meer informatie hierover de pagina Energiedisplays.

Energiedisplay’s Vijfheerenlanden

In Vijfheerenlanden is bij het maken van de prestatieafspraken op verzoek van de huurdersorganisaties gestart met het in bruikleen plaatsen van energiedisplay’s. Dit gebeurt tijdens een huisbezoek door de energiecoaches. Het bewoners vinden het een zeer duidelijk middel om steeds zichtbaar te maken waar die dure elekticiteit en dat dure gas blijft en wanneer dat gebeurt.

Meer informatie: Leo Smit

Bron: Aedes, Slimmer met je energie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s