Rechten van inwonen kinderen bij overlijden van ouder(s)

In het Algemeen Dagblad verscheen 26-08-2020 dit onderstaande artikel:

Annica (19) moet huurhuis uit nadat beide ouders zijn overleden: ‘Het is erg dat dit zo moet gaan’

De 19-jarige Annica van Eekeren uit Didam krijgt na het overlijden van haar beide ouders geen urgentieverklaring voor een andere huurwoning. Zonder hulp had ze per 1 oktober op straat gestaan.

In november 2019 overleed Annica’s vader aan kanker. Twee maanden later lag haar moeder dood in huis, waarschijnlijk door een hersenbloeding. Annica denkt dat stress en verdriet haar moeder te veel zijn geworden. Kort daarna werd duidelijk dat Annica de huurwoning van haar ouders moet verlaten.

Op dat moment nog geen groot probleem. Voor haar studie International Business zou Annica namelijk acht maanden lang stage gaan lopen in de Verenigde Staten. Woningcorporatie Plavei beloofde om intussen samen met een familielid van Annica een passende woning te zoeken.


Wat vindt HBZ?

HBZ vindt dat dit niet kan. Kinderen die al hun gehele leven bij hun ouders in de huurwoning wonen zijn dan wel geen hoofdhuurder, maar wel indirect medehuurder. Als de laatste ouder of enige ouder overlijdt is dat al erg genoeg. Achtergebleven (meerderjarige) kinderen moeten dan niet zomaar op straat worden gezet. Zeker niet als dit capabele huurders kunnen zijn. Dit was een jong meisje, maar het kan ook een man van bijvoorbeeld 45 jaar zijn die altijd voor zijn ouder(s) heeft gezorgd. HBZ ziet dit als verworven rechten. Als de betreffende woning te groot of ongeschikt is voor het betreffende achtergebleven kind heeft de woningcorporatie in onze ogen een zorgplicht en zal er een passend alternatief moeten worden aangeboden.

HBZ gaat dit aankaarten bij Fien Wonen, die voorstaat een sociale woningcorporatie te zijn. Wij willen het beleid vernemen en indien nodig formuleren. Eventueel brengen we daarvoor een formeel gekwalificeerd advies uit.

Vervolg

HBZ heeft dit 06-10-2020 besproken in het periodiek overleg met de directie van Fien Wonen. Directeur-bestuurder Elisabeth ter Borg deed een voorstel om dit onder het maatwerk bij Fien wonen te laten vangen. Iedere situatie is namelijk uniek, daarom is het lastig om er een algemene procedure voor op te stellen.
Leo Smit (HBZ) wil dit maatwerk wel ergens vastleggen zodat bij wisseling van personeel deze afspraak wel geborgd blijft.
Elisabeth ter Borg (Fien Wonen) kon zich wel voorstellen dat Fien Wonen een een lijstje maken voor soortgelijk maatwerk. In welke gevallen gebruiken we maatwerk? Is de woning niet passend dat huurder dan een jaar de gelegenheid krijgt en samen met Fien een geschikte woning gaat zoeken.

Nieuwe ontwikkelingen (december 2021)

Meerderjarige kinderen van wie de ouders zijn overleden hoeven niet meer na twee maanden de ouderlijke huurwoning te verlaten. Woningcorporaties krijgen de mogelijkheid om hun een tijdelijk huurcontract van maximaal twee jaar aan te bieden.

Op termijn komt er een wet die mogelijk maakt dat de kinderen in het ouderlijk huis kunnen blijven zonder toestemming van de verhuurder. Dit moet gaan gelden voor de sociale en private huursector.

Ook is er een gedragscode voor verhuurders opgesteld waarin staat hoe ze jongvolwassen wezen moeten helpen met de huisvesting en maatschappelijke ondersteuning. Omdat het tijd kost voordat de wettelijke regeling is ingevoerd, hebben particuliere en sociale verhuurders aan demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken beloofd maatwerk te bieden, zegt een woordvoerder van het ministerie. Zo wordt voorkomen dat de kinderen zonder woning komen te zitten.

Ruimte voor rouwverwerking

Op die manier krijgen ze langer de tijd voor rouwverwerking, stelt Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer. Volwassen kinderen van overleden ouders kunnen nu nog niet zomaar het huurcontract overnemen. In de meeste gevallen moeten zij binnen twee maanden het huis uit. Het gaat jaarlijks om tientallen kinderen.

“Jongvolwassenen die hun ouders verliezen moeten zich kunnen richten op het verwerken van het verlies. Dankzij deze afspraken kunnen zij langere tijd in de ouderlijke woning blijven wonen en hoeven zij zich geen zorgen te maken over hun woonsituatie”, schrijft Ollongren. Zij denkt dat dat meer rust geeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s