Rechten van inwonen kinderen bij overlijden van ouder(s)

In het Algemeen Dagblad verscheen 26-08-2020 dit onderstaande artikel:

Annica (19) moet huurhuis uit nadat beide ouders zijn overleden: ‘Het is erg dat dit zo moet gaan’

De 19-jarige Annica van Eekeren uit Didam krijgt na het overlijden van haar beide ouders geen urgentieverklaring voor een andere huurwoning. Zonder hulp had ze per 1 oktober op straat gestaan.

In november 2019 overleed Annica’s vader aan kanker. Twee maanden later lag haar moeder dood in huis, waarschijnlijk door een hersenbloeding. Annica denkt dat stress en verdriet haar moeder te veel zijn geworden. Kort daarna werd duidelijk dat Annica de huurwoning van haar ouders moet verlaten.

Op dat moment nog geen groot probleem. Voor haar studie International Business zou Annica namelijk acht maanden lang stage gaan lopen in de Verenigde Staten. Woningcorporatie Plavei beloofde om intussen samen met een familielid van Annica een passende woning te zoeken.


Wat vindt HBZ?

HBZ vindt dat dit niet kan. Kinderen die al hun gehele leven bij hun ouders in de huurwoning wonen zijn dan wel geen hoofdhuurder, maar wel indirect medehuurder. Als de laatste ouder of enige ouder overlijdt is dat al erg genoeg. Achtergebleven (meerderjarige) kinderen moeten dan niet zomaar op straat worden gezet. Zeker niet als dit capabele huurders kunnen zijn. Dit was een jong meisje, maar het kan ook een man van bijvoorbeeld 45 jaar zijn die altijd voor zijn ouder(s) heeft gezorgd. HBZ ziet dit als verworven rechten. Als de betreffende woning te groot of ongeschikt is voor het betreffende achtergebleven kind heeft de woningcorporatie in onze ogen een zorgplicht en zal er een passend alternatief moeten worden aangeboden.

HBZ gaat dit aankaarten bij Fien Wonen, die voorstaat een sociale woningcorporatie te zijn. Wij willen het beleid vernemen en indien nodig formuleren. Eventueel brengen we daarvoor een formeel gekwalificeerd advies uit.

Wordt vervolgd….

Gepubliceerd door

Leo Smit

Ik ben geboren in Jutphaas en woon nu samen met mijn vrouw Hetty in Ameide. Mijn achtergrond is elektrotechnisch. Sinds 1997 ben ik zelfstandig ondernemer. Ik ben maatschappelijk betrokken en ik ben actief voor Huurders Belang Zederik, het gehandicaptenplatform Vijfheerenlanden, de Seniorenvereniging De Lekstreek en de stichting Care Foundation The Gambia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s