Huurders aantoonbaar gedupeerd door de verhuurderheffing

Verhuurderheffing_001De belasting op sociale huurwoningen, de verhuurdersheffing, heeft tot gevolg dat woningcorporaties tienduizenden huizen minder kunnen bouwen. Sinds 2013 betalen verhuurders een belasting over sociale huurwoningen. De verhuurderheffing is nu 1,7 miljard euro per jaar en loopt elk jaar verder op. Zo’n 95 procent daarvan wordt betaald door woningcorporaties. Dat geld kunnen de woningcorporaties nu niet besteden aan de hun kerntaak: de sociale woningbouw.

Funest voor sociale woningbouw

De verhuurderheffing roomt de inkomsten (kasstromen) van corporaties fors af. Dat gaat rechtstreeks ten koste van hun mogelijkheden om te investeren in bijvoorbeeld nieuwbouw en verduurzaming, terwijl dat tegelijkertijd ambities van overheidsbeleid zijn. Corporaties zouden zich failliet investeren als ze dat volledig op basis van leningen doen: geld lenen kost geld.

Fien Wonen

In 2019 betaalde Fien Wonen € 2.811.745,00 aan verhuurdersheffing. Deze extra belasting op de verhuur van woningen staat haaks op de wens van het Rijk en de corporaties om tijdens de wooncrisis meer woningen te bouwen en de bestaande woningvoorraad te verduurzamen. Voor de bijna drie miljoen Euro had Fien Wonen veel betere dingen voor de huurders kunnen doen: minder huurverhoging vragen, verduurzamen van woningen, nieuwe woningen bouwen, etc.

HBZ

Wij van HBZ en ook HRHG volgen de situatie al jaren. We bezochten lezingen en cursussen van de Woonbond. Sinds enkele weken zijn dat webinars: online sessies via internet. Ook de aanstaande verkiezingen voor de Tweede Kamer worden daarin betrokken: welke partijen blijven het VVD-initiatief (Stef Blok) voor de invoering van de verhuurderheffing steunen?

Meer informatie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s