Voor woningcorporaties en huurders zijn een aantal zaken wettelijk geregeld. Ook onze rol als huurdersorganisatie is daarin vastgelegd.
Huur
De wetgever beschrijft in het Burgerlijk Wetboek de rol van de verhuurder en de huurder. Beiden hebben natuurlijk hun rechten en hun plichten. Er zijn ook regels die gelden als een huurder een woning betrekt en verlaat.
Klik hier voor de inhoud van het Burgerlijk Wetboek wat betreft huur.
.
AVG
Sinds 25-05-2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht. In de media is dit ook bekend als de ‘Sleepwet’. In de AVG is uw privacy beter beschermd. Ook een vereniging als HBZ valt onder deze nieuw wet. Klik hier voor meer informatie.
.
Kleine herstellingen
Een corporatie kan worden gevraagd kleine herstellingen uit te voeren. Wat zijn kleine herstellingen? Moeten deze altijd worden uitgevoerd door de verhuurder of zijn er ook herstellingen die voor rekening van de huurder komen.
Klik hier voor het Besluit kleine herstellingen.
Zelf klussen in een huurwoning
Veel huurders klussen wat af in hun huurwoning. Je wilt je immers thuis voelen en dan maakt het vaak niet zoveel uit of het een koopwoning of een huurwoning is. Bij een huurwoning moet je wel rekening houden dat je niet de eigenaar bent en dat de woning na het beëindigen van de huur ooit weer opgeleverd moet worden.
De zaken die een huurder zelf aanbrengt noemen we zelf zangebrachte voorzieningen (ZAV). Dat kan een kattenluik zijn maar ook een luxe keuken of badkamer.
Veel corporaties hebben een eigen ZAV-beleid:
– wat mag wel en wat mag niet?
– wat mag blijven zitten bij het verlaten van de woning en wat niet?
– kan/moet een corporatie vergoedingen betalen voor uw ZAV?
De overheid heeft in het Burgerlijk Wetboek een aantal artikelen opgenomen wat betreft het ZAV-beleid. Klik hier voor een overzicht dat is opgesteld door de Woonbond.
.
Woningwet
De Woningwet biedt heldere spelregels voor sociale huisvesting en beperkt de financiële risico’s. Woningcorporaties concentreren zich op hun kerntaak: zorgen dat mensen met een laag inkomen goed en betaalbaar kunnen wonen. Samen met gemeenten en huurdersvertegenwoordigers maken zij prestatieafspraken over de lokale woonopgaven. De Autoriteit Woningcorporaties houdt volkshuisvestelijk en financieel toezicht op de woningsector.
Klik hier voor de inhoud van de Woningwet.
.
Overlegwet
Huisvestingswet
Met de Huisvestingswet kunnen gemeenten sturen in de woonruimteverdeling en de samenstelling van de woningvoorraad. In dit dossier gaat het alleen over de woonruimteverdeling omdat vooral dat onderdeel relevant is voor woningcorporaties.
Klik hier voor meer uitleg.