Hoe hoog mag de huur zijn?

GeldBron: www.woongaard.com

Op 1 januari 2018 gelden nieuwe huur- en inkomensgrenzen bij de toewijzing van sociale huurwoningen. In een schematisch overzicht kunt u zien met welk inkomen u op welke huurwoningen kunt reageren. 

De overheid wil met deze regeling voor passend toewijzen ervoor zorgen dat huishoudens die wat minder te besteden hebben een woning kunnen huren die past bij het inkomen. Dit om betalingsproblemen te voorkomen.

Omdat het nog best lastig kan zijn om te bepalen op welke woningen u kunt reageren, proberen wij u daar zo goed mogelijk bij te helpen. We hebben de website zó ingericht dat, als u ingelogd bent, u alleen het aanbod te zien krijgt dat past bij uw inkomen, leeftijd en uw gezinssamenstelling.

Uw inkomen & de huurprijs

Uw inkomen bepaalt of u in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, of u voorrang krijgt omdat u een laag inkomen heeft en of de huur van de woning niet te hoog is voor uw inkomen.

Inkomensverklaring
Om uw inkomen te kunnen toetsen, vragen wij u altijd om een inkomensverklaring. U kunt deze zelf online aanvragen bij de Belastingdienst.

Wat betekent passend toewijzen?
Woningzoekenden met een laag inkomen kunnen sinds 1 januari 2016 alleen nog terecht in de goedkopere huurwoningen. Vanaf 1 januari 2018 zijn de huur- en inkomensgrenzen gewijzigd, een ‘laag inkomen’ betekent voor éénpersoonshuishoudens maximaal € 22.400 en voor twee of meer persoonshuishoudens maximaal € 30.400. U heeft dan recht op huurtoeslag.

Best ingewikkeld
Het kan best ingewikkeld zijn om te bepalen op welke woningen u kunt reageren. We proberen u daar zo goed mogelijk bij te helpen. We hebben de website zó ingericht dat, als u ingelogd bent, u alleen het aanbod te zien krijgt dat past bij uw inkomen, leeftijd en uw huishoudsamenstelling.

2018__Hoe_hoog_mag_de_huur_zijnSchematisch overzicht
In het schematische overzicht kunt u zien op welke woningen (vanaf 1 januari 2018) u kunt reageren op basis van uw inkomen, leeftijd en huishoudsamenstelling. Heeft u hier vragen over, of over een woning waarop u wilt reageren? Neem dan contact op met één van de corporaties.

Klik op de afbeelding voor een uitvergroting.

 


Toelichting

Reageert u op een woning met een kale huurprijs tot en met € 597,30? En heeft u recht op huurtoeslag? Dan heeft u voorrang op woningzoekenden die géén recht hebben op huurtoeslag.

Uw inkomen ligt tussen € 30.400 en € 36.798?
Bent u woningzoekende met een inkomen tussen € 30.400 en € 36.798? Dan kunt u reageren op het gehele woningaanbod met een kale huurprijs tot en met € 710,68. Uw huishoudsituatie maakt dan niet uit. Reageert u op een woning met een huurprijs tot en met € 597,30 dan gaan woningzoekenden met recht op huurtoeslag altijd voor.

Uw inkomen ligt tussen € 36.798 en € 41.056?
Als uw inkomen ligt tussen € 36.798 en € 41.056 ligt, kunt u reageren op het woningaanbod met een kale huurprijs tussen € 640,14 en € 710,68.  U kunt ook in aanmerking komen voor woningen met een huurprijs boven € 710,68. Als dit het geval is, dan staat dat in de woningadvertentie vermeld.

Heeft u een inkomen boven € 41.056?
Met een inkomen boven € 41.056 komt u alleen nog in aanmerking voor woningen met een huur boven de € 710,68. Deze woningen bieden de corporaties ook aan op http://www.woongaard.com, maar voor deze huurcategorie is geen inschrijving nodig bij Woongaard. De eisen die de corporatie stelt aan de toekomstige huurder staan in de advertentie vermeld. U vindt dit woningaanbod terug bij vrije sector huurwoningen op http://www.woongaard.com.

Urgentie
Heeft u een urgentie? Dan gelden de nieuwe regels ook voor u, tenzij u een urgentie hebt, omdat uw woning wordt gesloopt. Dan gelden de afspraken uit het sociaal plan.

Let op: Bij sommige woningen worden twee huurprijzen vermeld. Er geldt dan een lagere huurprijs als de woningzoekende recht heeft op huurtoeslag. Wordt de woning toegewezen aan een woningzoekende die geen recht heeft op huurtoeslag? Dan geldt de gewone (hogere) huurprijs.

2 gedachten over “Hoe hoog mag de huur zijn?”

  1. Ik heb zo bezien eigenlijk al jaren recht op sociale huur zonder er gebruik van te maken. Wel fijn dat er dit soort regelingen bestaan. Als ik ooit kinderen heb zou ik er graag gebruik van willen maken als ik de ruimte nodig heb.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s